Behandling av ätstörning med KBT-E

Privat – Försäkring – Remiss

Vi arbetar utifrån kognitiv beteendeterapi med en särskilt anpassad metod för ätstörningar som kallas KBT-E. Det är en strukturerad behandlingsmetod för att komma till rätta med det som är gemensamt för flera typer av ätstörningar. Självklart justerar vi behandlingen så att den passar just dina behov.


Vårt huvudmål är att skapa en bra och tillitsbaserad relation med dig som utgår från delaktighet och samarbete. Vi vill att du ska känna dig trygg med din psykolog. Behandlingen innebär att du kommer att få nya insikter, lära dig nya sätt att förhålla dig till det som idag känns svårt, samt personligt anpassade övningar som vi tillsammans utvärderar regelbundet.

Förändring tar tid och det viktigaste för oss är att vi tillsammans kan ge dig nya verktyg och perspektiv för en varaktig förändring i ditt liv.

Den behandling vi ger lämpar sig även bra för yngre patienter. Däremot behöver behandlingen ofta anpassas till familjen och därför arbetar vi helst tillsammans med hela familjen i en kombinerad individuell och familjeterapi för bästa resultat.

Behandlingsprocessen

Behandlingen sker i flera steg och det är viktigt att lägga tid och engagemang vid varje moment för att få ut det mesta av behandlingen. Förberedelse och dialog om problemet samt att definiera och skapa en karta över dina besvär lägger grunden till hur behandlingen individanpassas utifrån dina personliga behov.

Vad är en ätstörning?

En ätstörning påverkar stora delar av livet. För de allra flesta finns en upptagenhet kring ätande, kropp och vikt och olika beteenden kopplade till att kontrollera dessa områden.

Många gånger bedömer och utvärderar man sig själv uteslutande utifrån hur man uppfattar att man presterar inom dessa områden och därmed blir livet många gånger begränsat gällande sociala kontakter, leder till nedstämdhet, oro och ångest.

En ätstörning påverkar både det fysiska, psykiska och sociala välbefinnandet och kan vara svårt att bryta på egen hand.

Man kan ha problem inom dessa områden utan att man uppfyller alla kriterier för en diagnos men det gör inte situationen lättare. Det finns många som lever med ett problematiskt förhållningssätt till kroppen och ätandet och kan behöva stöd och hjälp för att ta sig ur det.

Fysiologiska konsekvenser

Mycket i kroppen påverkas av att äta för lite, oregelbundet eller att hetsäta. Att inte tillgodose kroppens behov av energi på ett bra sätt kan ge konsekvenser för din fysiska hälsa.

I stort sett alla organ i kroppen kan påverkas men de mest framträdande problemen kan relateras till mag-tarmfunktion, hud, hår och naglar, blodcirkulation, försämrad koncentration, trötthet och dålig sömn.

Det mesta återgår till normal funktion om man blir bättre men för vissa kan det finnas kvarstående problem beroende på hur allvarligt sjuk man har varit och hur länge. Därför är det viktigt att söka hjälp tidigt för att undvika långtgående fysiska komplikationer.

Psykologiska konsekvenser

En ätstörning påverkar förstås hur vi mår. Framförallt får vi svårt att tänka flexibelt och kan få svårt att fatta beslut, koncentrera oss och ger ett minskat intresse för sådant som vi tidigare brukade tycka om.

Nedstämdhet, oro och ångest är framträdande vid en ätstörning men också ökad rastlöshet, känslor av otillräcklighet och humörsvängningar.

Sociala konsekvenser

Även det sociala livet blir påverkat. Man är så upptagen av att ägna sig åt sådant som har med ätstörningen att göra att man kanske väljer bort annat som tidigare varit viktigt i livet t.ex. att umgås med vänner eller faktiskt undvika sociala sammanhang där det kan förekomma mat.

Då man ofta är orkeslös och inte mår särskilt bra och känner sig nedstämd kanske man undviker dessa sammanhang ännu mer.

Man blir ofta inåtvänd och självfokuserad och har svårigheter att vara spontan och stort behov av rutiner leder ofta till att man drar sig undan sociala kontakter.

Man kan också ha svårt med partnerrelationer både att inleda nya kärleksrelationer eller att de relationer man har påverkas och inte fungerar.

Hur vi kan hjälpa dig

Vi tar emot patienter från hela landet och erbjuder fysiska besök på vår mottagning i Stockholm och digitala möten var du än befinner dig.

På vår mottagning kan vi bland annat hjälpa dig med:

  • Ätstörningar oavsett diagnos.
  • Generellt negativ relation till din kropp, mat eller träning.
  • Stöd till dig som närstående.