Aleris Gynekologi

Mensvärk

Mensvärk är ett vanligt förekommande besvär i samband med menstruation, särskilt under tonåren och de första åren efter menstruationsdebuten.

För vissa innebär det endast en lätt molande känsla, medan andra drabbas av kraftig menssmärta som kan påverka vardagslivet, studier eller arbete. Mensvärk är ofta lokaliserad till nedre delen av buken men kan också stråla ut i ländrygg, höfter eller lår. Besvären varierar från person till person och kan förändras över tid.

Vad är mensvärk och varför får man det?

Mensvärk orsakas av att livmodern drar ihop sig för att stöta ut den slemhinna som byggts upp under menstruationscykeln. Sammandragningarna styrs av ett hormonliknande ämnen som frisätts i livmoderväggen (prostaglandiner). Ju högre nivå av prostaglandiner, desto starkare blir livmoderns sammandragningar, vilket också ökar smärtupplevelsen.

De flesta upplever smärta i ett till tre dygn i samband med menstruationens början, ofta med mest intensitet första dagen. Mensvärk utan underliggande sjukdom kallas primär dysmenorré. Den brukar minska med åldern och efter graviditet. Sekundär dysmenorré däremot, beror på andra tillstånd i underlivet, som till exempel endometrios  eller myom, och förekommer ofta senare i livet.

Kraftig mensvärk

Om du upplever så pass kraftig mensvärk att den påverkar din vardag eller om den plötsligt blir värre än tidigare, kan det finnas olika bakomliggande orsaker.

  • Endometrios (ett tillstånd där livmoderslemhinna växer utanför livmodern)
  • Adenomyos (där livmoderslemhinnan växer in i livmoderväggen)
  • Myom (muskelknutor
  • Infektioner

Det är därför viktigt att låta sig undersökas om mensvärken inte följer ett vanligt mönster eller om den inte svarar på egenvård.

Symtom

Det vanligaste symtomet vid mensvärk är en molande eller krampartad smärta i nedre delen av magen som ofta infaller strax före eller i samband med att blödningen börjar. Smärtan kan vara konstant eller komma i vågor. För vissa strålar den ut i korsryggen eller ner i benen. Det är heller inte ovanligt att ha andra symtom i samband med smärtan – hur man reagerar varierar och kan förändras under livets gång.

  • Illamående
  • Yrsel
  • Diarré
  • Trötthet
  • Allmän sjukdomskänsla

Behandling

Egenvård

I första hand prövas behandling och lindring av mensvärk med åtgärder som du själv kan testa hemma.

  • Värme 
    Många upplever att värme hjälper mot mensvärk genom att ta bort en del av smärtan. En värmedyna över nedre delen av magen eller ett varmt bad kan minska sammandragningarna i livmodern.
  • Motion och avslappningsövningar
    Fysisk aktivitet har visat sig kunna lindra mensvärk hos vissa, liksom avslappningsövningar och tekniker som fokuserar på andning.
  • Receptfria läkemedel
    Receptfria läkemedel som ibuprofen eller naproxen är ofta effektiva eftersom de minskar produktionen av prostaglandiner.
  • Livsstil
    Vissa upplever att smärtan lindras med hjälp av regelbunden sömn, stresshantering och en balanserad kost.

Om det inte är tillräckligt kan det bli aktuellt med behandling med hormonella preventivmedel eller vidare utredning hos gynekolog.

Hormonella preventivmedel

Hormonella preventivmedel är en vanlig behandling för personer med måttlig till kraftig mensvärk. Dessa verkar genom att påverka ägglossningen och förändra livmoderslemhinnans tillväxt och därmed minska mängden prostaglandiner i livmodern. I praktiken innebär det att både blödningarna och smärtan ofta blir mindre.

Behandlingen kan ske med kombinerade p-piller, minipiller, p-stav, p-ring eller hormonspiral. Vilken metod som passar bäst beror bland annat på önskemål om preventiv effekt, eventuell förekomst av andra medicinska tillstånd och andra individuella behov. För vissa kan hormonspiral med gestagen ge mycket god effekt eftersom den verkar lokalt i livmodern med låg systemisk påverkan. Även om syftet inte alltid är att förhindra graviditet kan hormonbehandling användas enbart för att behandla besvär med kraftig mensvärk.

Det är viktigt att behandlingen följs upp, särskilt om besvären kvarstår trots hormonell behandling, eftersom det då kan finnas en annan orsak till smärtan som bör utredas vidare.

TENS-behandling

TENS är en icke-farmakologisk metod som kan användas för att lindra mensvärk. Behandlingen går ut på att svaga elektriska impulser skickas genom huden via elektroder som fästs på nedre delen av magen eller ryggen. Impulserna stimulerar nerverna i området och kan därigenom blockera smärtsignaler till hjärnan samt öka frisättningen av kroppsegna smärtlindrande ämnen såsom endorfiner.

TENS är en säker metod med få biverkningar, men den passar inte alla. Den lämpar sig bäst för personer med mild till måttlig smärta som söker ett kompletterande eller alternativt behandlingssätt.

När ska jag söka vård?

  • Mensvärken påverkar din förmåga att arbeta, gå i skolan eller delta i sociala aktiviteter
  • Du behöver ta smärtstillande läkemedel under flera dagar varje månad utan att få tillräcklig lindring
  • Du har blödningar som är mycket rikliga eller oregelbundna
  • Du börjar få ont på ett sätt du inte känt tidigare

Då ska du söka omedelbar vård

  • Om du får plötslig, intensiv buksmärta som inte liknar tidigare mensvärk, särskilt om den kombineras med feber, yrsel eller illamående
  • Om du får flytningar med onormal lukt
  • Om du misstänker infektion
  • Om du har svimmat i samband med smärtan

Boka tid hos gynekolog

För återkommande eller svår menssmärta kan det vara värdefullt att träffa en gynekolog. En gynekologisk undersökning kan ge svar på om det finns en bakomliggande orsak till smärtan och vilka behandlingsalternativ som är lämpliga.
Hos Aleris kan du boka tid för en individuell bedömning och få stöd genom hela processen – från utredning till behandling. Vi hjälper dig att hitta en lösning som fungerar för dig, oavsett om du söker lindring, preventivmedelsrådgivning eller vidare utredning. Välkommen att besöka någon av våra mottagningar där du får träffa en erfaren gynekolog.