Aleris Hjärta, Kärl och Lungor

Högt blodtryck – Hypertoni

Högt blodtryck, även kallat hypertoni, är en sjukdom som innebär att trycket i artärerna är för högt. Den kan orsaka skador på hjärta, njurar och andra organ. För högt blodtryck är en av de främsta riskfaktorerna för att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar, men den går både att behandla och förebygga.

Vad är högt blodtryck?

Blodtrycket är det tryck som bildas mot kärlväggarna när blod pumpas ut från hjärtat vidare till kroppen. Högt blodtryck gör att det blir svårare för hjärtat att pumpa och uppstår när trycket ligger över normala nivåer under en längre tid. Det är en kronisk sjukdom som kan medföra ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar.

Primär hypertoni

Primär hypertoni är den vanligaste formen av högt blodtryck och utvecklas gradvis utan tydlig medicinsk orsak. Den påverkas av faktorer som genetik, ålder, stress och livsstil.

Sekundär hypertoni

Sekundär hypertoni orsakas av underliggande sjukdomar som njurproblem, hormonrubbningar eller vissa mediciner. Till skillnad från primär hypertoni utvecklas denna variant ofta plötsligt och kan vara svårare att påverka.

Värden för blodtryck

Blodtryck mäts i enheten millimeter kvicksilver (mmHg), i två olika värden: det systoliska (när hjärtat slår) och det diastoliska (när hjärtat vilar mellan slagen). Ett förhöjt blodtryck innebär en ökad risk för att utveckla hypertoni.

Gränsvärden för blodtryck

Normalt blodtryck

Under 120/80 mmHg

Förhöjt blodtryck

120–139/80–89 mHg

Högt blodtryck

140/90 mmHg

 

Hur påverkas kroppen?

Högt blodtryck gör att hjärtat och blodkärlen måste arbeta hårdare än vanligt, vilket kan leda till skador på kärlväggarna. Detta ökar risken för allvarliga sjukdomar som hjärtinfarkt, stroke och hjärtsvikt. Om högt blodtryck inte behandlas kan det på lång sikt påverka livskvaliteten och minska livslängden.

  • Stroke
  • Hjärtinfarkt
  • Hjärtsvikt
  • Njursjukdomar
  • Demens
  • Försämrad blodcirkulation i benen

Orsak

De flesta patienter med högt blodtryck drabbas på grund av flera orsaker, som ärftlighet och hög ålder. Många utvecklar diagnosen gradvis med åren, medan det i andra fall kan bero på stress, sjukdomar eller läkemedel.

  • Ärftlighet
  • Övervikt och obesitas
  • Stress
  • Hög konsumtion av fett och socker
  • Hög konsumtion av alkohol
  • Rökning
  • Graviditet eller p-piller
  • Hög ålder
  • Andra sjukdomar

Riskfaktorer

Osunda levnadsvanor som långvarig stress kan öka risken för högt blodtryck, liksom andra kroniska sjukdomar.

  • Långvarig stress.
  • Ohälsosam kost, brist på motion, hög alkoholkonsumtion och rökning.
  • Kroniska sjukdomar som diabetes, sömnapné och njurproblem.

Symtom högt blodtryck

Högt blodtryck kallas ofta "den tysta sjukdomen" eftersom många inte märker av att de har den och den sällan har tydliga symtom. Det enda säkra sättet att veta om man har för högt blodtryck är att mäta det. Vissa patienter kan dock uppleva något av nedan, ibland först i samband med en stroke eller hjärtinfarkt.

  • Huvudvärk
  • Yrsel
  • Trötthet
  • Nästäppa
  • Bröstsmärta

Undersökning

Diagnosen högt blodtryck fastställs med hjälp av blodtrycksmätningar, som ofta upprepas vid flera tillfällen för att bekräfta en korrekt diagnos. Detta görs med hjälp av en upplåsbar manschett, som en läkare sätter runt din överarm, i höjd med hjärtat. Ytterligare tester kan göras för att identifiera bakomliggande orsaker eller bedöma risk för komplikationer. Detta kan inkludera blodprover, urinprover, EKG och ultraljud av hjärta eller njurar.

Behandling

Genom läkemedelsbehandling kan patienter sänka sitt blodtryck, men detta sker alltid i kombination med förändring av levnadsvanor och livsstil.

Nya vanor

För att kunna nå ett normalt blodtryck behöver patienter skapa nya, bättre vanor i sin vardag. Det handlar främst om bättre kostvanor och ökad fysisk aktivitet i kombination med minskad stress och att undvika alkohol, tobak och socker.

Läkemedel

I vissa fall kan läkare ordinera läkemedel för att hjälpa patienter sänka blodtrycket. Vanliga preparat som används är ACE-hämmare, betablockerare, diuretika eller kalciumkanalblockerare.

Detta kan du göra själv

För att sänka blodtrycket behöver du ändra dina levnadsvanor.

Hälsosam kost

Skapa en balanserad kost med fokus på frukt, grönsaker, fullkorn och magert protein. Begränsa saltintaget. Undvik processad mat, som ofta innehåller mycket salt och mättat fett.

Regelbunden motion

Fysisk aktivitet stärker hjärtat och förbättrar blodcirkulationen, vilket kan hjälpa till att sänka blodtrycket. Sträva efter minst 30 minuters måttlig aktivitet, som rask promenad, cykling eller simning - gärna fem dagar i veckan. Regelbunden motion kan också minska stress och förbättra din allmänna hälsa.

Minska och hantera stress

Långvarig stress kan leda till högt blodtryck. Att prioritera tid för vila, återhämtning och avslappningstekniker kan minska nivåerna av stress, skapar bra förutsättningar för att sänka blodtrycket igen.

Undvik rökning och alkohol

Att sluta röka och dricka alkohol är en av de bästa åtgärderna för att förbättra hjärthälsan och sänka blodtrycket.

Viktnedgång

Överviktiga patienter kan påverka sitt blodtryck genom viktnedgång. En minskning med 5–10% kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar och sänka blodtrycket avsevärt. Kombinera en hälsosam kost med regelbunden motion för att uppnå hållbara resultat.

Mät blodtrycket regelbundet

Om du har riskfaktorer eller tidigare har haft högt blodtryck är det viktigt att göra regelbundna mätningar. Med en hemmablodtrycksmätare kan du följa dina värden över tid. Dela resultaten med din läkare för att säkerställa att din behandling eller livsstilsförändring har önskad effekt.

Vanliga frågor

Vad betyder hypertoni?

Hypertoni är den medicinska termen för högt blodtryck, som innebär att trycket i blodkärlen är kroniskt förhöjt.

Hur vanligt är högt blodtryck?

Det är en mycket vanlig sjukdom, som drabbar cirka 25–30 % av den vuxna befolkningen globalt.