Aleris Hjärta, Kärl och Lungor

Högt kolesterol

Högt kolesterol kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar, men det kan vara svårt att upptäcka då det vanligtvis inte ger några tydliga symptom. Genom att regelbundet kontrollera blodet och nyttja en hälsosam livsstil kan högt kolesterol förebyggas och risken för komplikationer minskas.

Vad är kolesterol?

Kolesterol är ett fettämne som finns i blodet och används för att bygga celler och producera både hormoner och gallsyra. Vi får i oss ämnet genom maten vi äter, men även genom att levern producerar det. Det finns två huvudtyper av kolesterol: LDL (lågdensitetslipoprotein) och HDL (högdensitetslipoprotein), eller det ”onda” och det ”goda” kolesterolet.

Vad är högt kolesterol?

Högt kolesterol innebär att nivåerna av LDL är förhöjda, vilket kan orsaka att fett ansamlas i blodkärlen och bilda blockeringar. Detta kan i sin tur leda till åderförkalkning och öka risken för hjärt-kärlsjukdomar och stroke. Eftersom högt kolesterol oftast inte har några unika symptom är det viktigt att mäta sina värden regelbundet, särskilt om det finns andra riskfaktorer.

Orsak

Högt kolesterol beror på både genetiska förutsättningar och faktorer relaterade till ens livsstil. Ärftlighet kan påverka kroppens förmåga att bryta ner och ta hand om fett, medan en livsstil som innefattar ett stort intag av mättat fett, rökning, brist på motion och eventuell övervikt också kan bidra till ett högt kolesterolvärde. Vissa sjukdomar, som diabetes och hypotyreos kan också påverka, liksom vissa typer av läkemedel.

Symptom högt kolesterol

Det finns inga vanliga tecken på högt kolesterol, men det kan leda till sjukdomar som i sig ger symptom. Det är därför svårt att upptäcka utan att testa blodet. Ta kontakt med oss på Aleris för ett blodprov om något av nedan stämmer in på dig:

  • Du lider av en hjärt-kärlsjukdom som orsakas av åderförfettning, som hjärtinfarkt, stroke, kärlkramp eller kärlkramp i benen.
  • Du har typ 2-diabetes eller en njursjukdom.
  • Du lider av obesitas eller är överviktig.
  • Du har högt blodtryck.
  • Du dricker mycket alkohol eller röker.

Undersökning

Högt kolesterol kan endast upptäckas genom ett blodprov, som mäter nivåerna av LDL, HDL och totalkolesterol. Vid behov kan även triglycerider mätas. För att kunna upptäcka diagnosen i tid och vidta förebyggande åtgärder är det viktigt att göra en hälsokontroll regelbundet. Din läkare kan då även utvärdera andra riskfaktorer som blodtryck, ärftlighet och livsstil för att bedöma din totala risk för hjärt- och kärlsjukdomar.

Behandling

I första hand behandlas högt kolesterol genom livsstilsförändringar, men i vissa fall kan läkemedel behövas för att sänka LDL-nivåerna eller öka HDL-nivåerna.

Livsstilsförändringar

En kost rik på frukt, grönsaker, fullkorn och hälsosamma fetter, som olivolja och fisk, kan bidra till att sänka högt kolesterol. Regelbunden fysisk aktivitet, att sluta röka och minska alkoholkonsumtionen är också viktiga steg för att förbättra värdena.

Läkemedel

Vanligtvis används statiner, som minskar kroppens produktion av kolesterol och sänker LDL-nivåerna. Ibland kan andra läkemedel, som ezetimib eller PCSK9-hämmare, också vara aktuella.

Risker och komplikationer

Högt kolesterol kan leda till allvarliga hälsoproblem om det inte behandlas eller upptäcks i tid. När fettet bildar blockeringar i blodkärlen minskar blodflödet, vilket kan leda till:

  • Åderförkalkning
  • Hjärtinfarkt
  • Stroke
  • Perifer kärlsjukdom

Förebyggande åtgärder

Att förebygga högt kolesterol handlar om att skapa hälsosamma vanor som gynnar både hjärta och kärl. Genom att göra medvetna val i din vardag kan du minska risken för högt kolesterolvärde och de komplikationer som följer.

En hälsosam kost

Välj mat som är rik på omättat fett, till exempel fet fisk, olivolja, nötter och avokado. Begränsa intaget av mättat fett från smör, ost och fettrikt kött, och undvik transfetter som ofta finns i processade produkter som kakor och snabbmat. Fiber kan hjälpa till att sänka LDL-kolesterolet, så öka intaget av frukt, grönsaker, fullkorn och baljväxter.

Håll dig fysiskt aktiv

Fysisk aktivitet kan höja det "goda" HDL-kolesterolet och bidra till att sänka LDL-kolesterolet. Sträva efter minst 150 minuter måttlig träning per vecka, exempelvis promenader, simning eller cykling.

Undvik rökning och minska alkoholkonsumtionen

Att sluta röka är en av de mest effektiva åtgärderna för att förbättra hjärt- och kärlhälsan. Rökning skadar blodkärlen och kan sänka nivåerna av HDL-kolesterol, vilket gör det svårare för kroppen att transportera bort överflödigt LDL-kolesterol. Alkohol bör konsumeras med måtta, eftersom överdriven alkoholkonsumtion kan höja triglyceridnivåerna och påverka kolesterolet negativt.

Håll en hälsosam vikt

Att gå ner i vikt, även i små mängder, kan förbättra kolesterolvärdena och minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Kombinera en hälsosam kost med regelbunden fysisk aktivitet för att uppnå och behålla en sund vikt.

Minska stressen

Långvarig stress kan påverka kolesterolnivåerna negativt genom att trigga ohälsosamma vanor som dålig kost, rökning eller överdrivet alkoholintag. Prova yoga, meditation eller andningsövningar för att minska stress och stärka din allmänna hälsa.

Kontrollera kolesterolet regelbundet

Regelbunden kontroll av kolesterolnivåerna är viktigt, särskilt om du har en historik av hjärt- och kärlsjukdomar eller andra riskfaktorer inom din familj eller släkt. Genom att tidigt upptäcka högt kolesterol kan du vidta åtgärder i god tid för att minska risken för komplikationer.