Spirometri
Lungundersökningar
Spirometri är en undersökning av hur dina lungor fungerar. Den utförs med hjälp av en så kallad spirometer. Mätningen sker på olika sätt beroende på vad som skall undersökas.
Spirometri används bland annat om läkaren misstänker astma, och är nödvändig för att ställa diagnosen KOL (Kronisk obstruktiv lungsjukdom). Det går även att med spirometri se om man har en restriktiv lungsjukdom, det vill säga då lungornas totala volym är mindre än normalt.
Förberedelser
Har du astma/KOL kan du ta dina mediciner som vanligt. Har du inte en fastställd diagnos ska du undvika att ta mediciner för luftvägarna.
Är du rökare - rök inte inom 12 timmar före undersökningen.
Kontakta oss om du:
- väger över 150 kg
- nyligen har opererats eller av andra skäl ombetts att inte anstränga dig kraftigt
En timme före undersökningen ska du undvika att:
- använda e-cigg eller vattenpipa
- utöva kraftig fysisk aktivitet
Du bör inte heller ha ätit en större måltid precis innan undersökningen.
Åtta timmar före undersökningen ska du undvika alkohol och smärtstillande med morfin.
Undersökningen
Först behöver vi väga och mäta dig för att kunna göra en korrekt bedömning av kurvorna som får fram. Sedan får du sätta dig i en genomskinlig plexiglasbur med stängd dörr och med ett munstycke i munnen. Du kommer att få andras in och ut på speciella sätt efter kommando.
Beroende på resultat kommer du även att få andas in ett läkemedel som vidgar luftrören. Ibland kan man bli lite darrig och få hjärtklappning efter inandningen, med det går över efter en stund.
Efter undersökningen
Resultatet skickas till remitterande läkare.