Crohns sjukdom är en så kallad inflammatorisk tarmsjukdom. Den inflammerar mag-tarmkanalen, oftast i tunntarmen och första delen av tjocktarmen. Sjukdomen är kronisk, men med behandling kan du leva i stort sett som vanligt.
Behandlingen består av olika typer av läkemedel. Det kan ibland vara svårt att skilja mellan Crohns sjukdom och ulcerös kolit, en annan inflammatorisk tarmsjukdom där endast tjocktarmen och ändtarmen blir inflammerade.
Vad som orsakar Crohns sjukdom är inte helt klarlagt, men man vet att sjukdomen kan utvecklas av både ärftliga och miljömässiga faktorer. Har du en nära släkting som är drabbad är det större risk att du själv också får sjukdomen, men det betyder inte att du med säkerhet kommer att drabbas.
Rökning, infektioner eller bakterier i tarmkanalen och vissa antiinflammatoriska läkemedel samt förändringar i vissa gener kan utlösa sjukdomen, vilket leder till att kroppens egna immunförsvar reagerar och ”attackerar” tarmvävnaden, som inflammeras.
Vanliga symtom för Crohns sjukdom omfattar buksmärtor, diarré och ofrivillig minskning i vikt. Även trötthet, orkeslöshet och feber förekommer. Symtomen är ofta flera och varierar beroende på vilken eller vilka delar av tarmen som är inflammerad. Om du har något eller några av dessa symtom bör du ta kontakt med läkare omgående.
Sjukdomen och symtomen kan uppträda i skov, vilket innebär att de kommer och går i perioder. Hur länge ett skov pågår och vilka symtom man får varierar mellan individer.
Vid en undersökning av Crohns sjukdom får patienten berätta om sina besvär, varför det är bra om du innan besöket har fört anteckningar kring ditt mående. Läkaren känner på magen och kan även behöva undersöka ändtarmen. Både blodprov och avföringsprov tas, för att se om patienten har inflammerad tarm eller blod i avföringen.
Om du efter en initial undersökning misstänks ha Crohns sjukdom kan du få remiss till en mag-tarmspecialist, även kallad gastroenterolog. Det kan behövas vidare remisser, exempelvis för att göra en koloskopi, gastroskopi, kapselendoskopi, magnetröntgen eller datortomografi.
Behandlingen syftar till att lindra symtom, minska besvär med inflammation och att förhindra komplikationer. Eftersom kroniska sjukdomar inte kan botas får varje patient en unik, individuell behandlingsplan som ska fungera på lång sikt. De vanligaste behandlingsalternativen är:
För vissa patienter kan särskilda livsmedel trigga symtom, varför kostråd och en specialanpassad kost är en viktig del av den långsiktiga behandlingen.
Regelbunden medicinering av anti-inflammatoriska läkemedel som kortison, immundämpande och biologiska läkemedel kan hjälpa till att kontrollera inflammationen. Kortison används under korta perioder, medan immundämpande och biologiska läkemedel kan användas i många år. Du kan även få läkemedel som minskar besvären med diarré och läckage.
Metoder för att hantera stress, sluta röka och regelbunden motion kan minska risken för återkommande skov och bidra till att förbättra livskvaliteten för patienter.
I vissa svåra fall kan ett eller flera kirurgiska ingrepp vara nödvändiga. Operationen genomförs för att hantera komplikationer av sjukdomen, såsom fistlar, eller för att avlägsna skadade delar av tarmen.
Crohns sjukdom är en kronisk åkomma som påverkar vardagen, men med rätt behandling kan de flesta patienter leva ett vanligt liv.
Att vara medveten om vilka livsmedel som triggar symtom och aktivt undvika dessa hjälper till att hålla både sjukdom och symtom under kontroll. Pröva dig fram till vad du kan äta.
En näringsrik, balanserad kost i kombination med fysisk aktivitet skapar en hälsosam och hållbar livsstil för patienter med Crohns sjukdom. Se till att undvika tobak och stress.
Kroniska sjukdomar kan påverka den psykiska hälsan och det är vanligt att patienter upplever stress, oro eller nedstämdhet under skov. Genom att söka stöd från familj, vänner eller ta professionell hjälp kan göra en stor skillnad i vardagen, liksom att föra dagbok över ditt mående.
Att ha Crohns sjukdom betyder inte att man inte kan planera för graviditet. Med rätt vård och planering kan många kvinnor få en trygg och framgångsrik graviditet.
Det är viktigt att ha regelbundna uppföljningar med din läkare för att övervaka sjukdomens utveckling och justera din individuella behandlingsplan vid behov. Om du upplever att symtomen blir värre bör du kontakta din läkare direkt.
Crohns sjukdom syns inte alltid utanpå, så genom att berätta om din sjukdom för nära och kära ökar stödet och förståelsen från omgivningen. Att dela med sig kan underlätta för dig att fortsätta arbeta och till exempel delta i sociala evenemang.
Aleris har flera mottagningar i Sverige som erbjuder specialistvård för Crohns sjukdom. Våra specialistläkare hittar rätt behandling för dina symtom och skapar en långsiktig behandlingsplan, för att du ska kunna fortsätta leva ett vanligt liv. Boka ett tid hos en av våra mottagningar nedan.