Aleris Mage och Tarm

Kostbehandling med dietist

För dig som lider av sjukdomar i mag- och tarmkanalen erbjuder vi experthjälp i nutritionsbehandling av våra erfarna dietister.

Vad gör våra dietister?

Våra dietister har specialistkompetens inom områden som

  • Inflammatorisk tarmsjukdom (IBD), inklusive ulcerös kolit och Morbus Crohns sjukdom. Vår nutritionsbehandling kan hjälpa till att hantera näringsbrister och symtom som kan uppstå vid dessa kroniska sjukdomar.
  • Irritable Bowel Syndrome (IBS) och andra motilitetsrubbningar. Vi arbetar med dig för att förbättra måltidsfördelningen och minska obehagliga symtom som uppblåsthet, gasbildning och oregelbundna tarmrörelser.
  • Glutenöverkänslighet (Celiaki). Om du har celiaki kan vår dietist hjälpa dig att anpassa din kost så att du undviker gluten och lever ett hälsosamt liv.
  • Leversjukdomar. Nutritionsbehandling kan vara avgörande för att hantera leverproblem och förbättra din livskvalitet.
     

Vad innebär nutritionsbehandling?

Nutritionsbehandling för IBD kan inkludera

  • Kost enligt svenska näringsrekommendationer när sjukdomen är i en lugn fas.
  • Råd och näringstillskott för att förebygga och behandla undernäring.
  • Råd för att lindra symtom som diarré och smärta.
  • Rådgivning vid inflammation och förträngningar i tarmen.

Nutritionsbehandling för IBS kan inkludera

  • Förbättra måltidsfördelningen och portionsstorlekar.

  • Minska symtom som uppblåsthet, gasbildning och lös avföring.

  • Utöka antalet livsmedel för en fullvärdig kost.
     

Behandling med låg FODMAPs kost

Om du lider av IBS kan våra dietister erbjuda behandling med en låg FODMAPs-kost (fermenterbara, oligo- di- och monosackarider och polyoler). FODMAPs är kolhydrater som kan orsaka besvär i mag- och tarmkanalen.

FODMAPs kolhydrater

  • Fruktos: fruktsocker som framför allt finns i torkad frukt och honung.

  • Laktos: mjölksocker som finns i mejeriprodukter som mjölk och yoghurt.

  • Oligosackarider som finns i lök, vitlök, vete, råg, ärtor, böner och linser.

  • Sockeralkoholer: sötningsmedel i halstabletter, tuggummi och naturligt i bland annat björnbär, avokado, vattenmelon och svamp.

Gemensamt för kolhydraterna är att de tas upp dåligt i tunntarmen vilket leder till att de jäser i tarmen och bildar gas. Ett lägre intag av FODMAPs minskar jäsningen i tarmen och kan lindra symtom som uppblåsthet, gasbildning, och smärta.

Genom att eliminera och gradvis återinföra vissa livsmedel kan vi hjälpa dig att minska symtomen och förbättra din livskvalitet.

Kostbehandlingen genomförs i olika steg

  • Elimineringsfas: Livsmedel med FODMAPs utesluts under fyra till åtta veckor.
  • Återinförandefas: Livsmedel återinförs gradvis i en bestämd ordning och mängd för att identifiera tolererade livsmedel och säkerställa en balanserad kost.

Remiss till Mage och Tarm i Region Stockholm