Ett annat ord för glutenintolerans är celiaki. Diagnosen innebär att du är intolerant mot gluten, ett protein som bland annat finns i mat som innehåller vete, råg och korn. Tunntarmen blir därför inflammerad och kan inte ta upp näring som den ska när du får i dig gluten. Man kan bli glutenintolerant både som vuxen och barn, men oftast debuterar sjukdomen i tidig ålder.
De vanligaste symtomen på glutenintolerans är diarré, mag-tarmbesvär och att du känner dig trött och nedstämd, illamående, ofrivilligt går ner i vikt, upplever värkande smärtor i skelettet på grund av benskörhet samt får blåsor i munnen och på huden.
För att kunna säkerställa diagnosen glutenintolerans, behöver läkare göra ett celiakitest. Detta innebär att ett blodprov tas för att mäta nivån av antikroppar mot gluten. En förhöjd nivå av antikroppar kan tyda på en intolerans. Ibland behövs även en tarmbiopsi, en gastroskopi där ett vävnadsprov tas från tunntarmen för att se om tarmen är skadad, vilket den ofta är vid glutenintolerans. Patienter ska fortsätta äta gluten innan testerna genomförs för att inte påverka resultaten och försvåra en korrekt diagnos.
Behandlingen innebär att äta mat som är helt fri från gluten. Glutenintolerans går inte över, utan du behöver äta glutenfri mat resten av livet. Det är viktigt att du får bra information om din kost tidigt i behandlingen, varför du vanligtvis får träffa en dietist.
När du får diagnosen glutenintolerans behöver du träffa en dietist, en person som är specialiserad på kost. Dietisten går igenom vilken mat du kan äta och vad du ska undvika. Ju mer du vet om din diagnos och vad du får äta, desto lättare blir det att undvika gluten och laga glutenfri mat.
Det kan vara en omställning att få diagnosen, då den kan kräva att du gör stora förändringar i din kost och livsstil. Glutenintolerans går inte över, vilket kan kännas nedtyngande. Men det positiva är att så länge du håller dig till rätt kost så kommer besvären att hålla sig borta, vilket gör det till ett relativt lättbehandlat tillstånd.
Den största förändringen med att leva med celiaki är att du måste undvika kost med vete, råg och korn. En dietist kan hjälpa dig att forma en bild av vad du kan fortsätta äta.
Som glutenintolerant är det viktigt att alltid läsa innehållsförteckningen på matförpackningar. Se till att göra det till en vana, även för varor du köper regelbundet – ibland ändras recept och innehåll utan förvarning.
Numera finns det ett brett utbud av glutenfria ersättningsprodukter som bröd, pasta och bakverk. Dessa livsmedel gör det lättare att följa kostråden utan att behöva kompromissa med variation eller smak, samt att vänja sig vid en ny livsstil.
Ja, det är möjligt att utveckla glutenintolerans som vuxen. Vissa lever utan symtom i många år, medan andra har diffusa symtom, till exempel trötthet, som gör det svårare att upptäcka sjukdomen. Om du misstänker att du fått celiaki bör du ta kontakt med vården och genomgå en utredning med celiakitest för att få diagnosen säkerställd.
Hos Aleris kan du få hjälp med undersökning och celiakitest. Om diagnosen fastställs får du träffa en av våra kunniga dietister som ger dig råd om kost, vanor och stöttar dig i omställningen. Boka en tid hos en av våra mottagningar nedan.