IBS – irritabel tarm

IBS, eller irritabel tarm, är en funktionell mag-tarmsjukdom som medför störd funktion och ökad känslighet i mag-tarmkanalen. På Aleris arbetar skickliga gastroenterologer med lång erfarenhet av mag- och tarmsjukdomar.

Vad är IBS?

IBS är en sjukdom som gör att mag-tarmkanalen lätt blir irriterad och inte fungerar som den ska. Det är ett ofarligt tillstånd, men kan vara väldigt besvärligt och ha stor påverkan på det vardagliga livet för vissa patienter.

Vad orsakar sjukdomen?

Man vet idag inte exakt varför man får IBS men mycket forskning pågår för att kartlägga de bakomliggande orsakerna. Sjukdomen kan beskrivas som att man har en ökad känslighet och störd funktion i mag-tarmkanalen som leder till att de "vanliga" händelserna (transport och processande av födan), som normalt sett ska ske utan att vi blir varse, ger upphov till besvärliga symtom.

Symtom

Vanliga symtom vid IBS består av obehag eller ont i magen, diarré och/eller förstoppning – ofta i kombination med uppblåsthet och gaser i magen. Graden av symtom varierar mellan olika individer. Vissa har så lindriga symtom att de aldrig söker vård, medan de med kraftiga besvär är mer benägna att söka sjukvård för att få hjälp.

  • Ont i magen
  • Diarré
  • Förstoppning
  • Uppblåsthet
  • Gaser i magen

Atypiska symtom

  • Blod i avföringen
  • Kraftiga besvär med diarré
  • Debut av symtom över 45 års ålder

IBS – utredning

Det finns inget specifikt test man kan göra för att bekräfta eller dementera diagnosen, utan utredningen av IBS syftar till att utesluta andra orsaker. Om du har typiska symtom räcker det oftast med att ta några enkla blodprover. Vid atypiska symtom, som blod i avföringen, kraftiga diarrébesvär eller debut av symtomen över 45 års ålder, görs en mer omfattande utredning. Detta kan bland annat innebära en koloskopi där man undersöker tjocktarmen med en kamera för att utesluta strukturella orsaker och även en kapselendoskopi där du får svälja en kapsel med en liten kamera som tar en stor mängd bilder som kan hjälpa till att avgöra orsaken till besvären.

Behandling

Det finns ingen botande behandling för IBS men mycket kan göras för att lindra besvärliga symtom. Såväl livsstilsförändringar som medicinsk och psykologisk behandling kan vara aktuellt.

Läkemedel

Med hjälp av receptfria läkemedel mot diarré, förstoppning, besvär med gaser, uppblåsthet och ont i magen kan symtomen lindras. Även receptbelagd medicin mot svår förstoppning och depression kan ha en positiv effekt vid IBS, om den tas i låg dos.

Reglerad kost

En reglerad kost är en viktig del av att hantera IBS, eftersom viss mat kan orsaka besvär. En vanlig metod är FODMAP-dieten, där patienten minskar intaget av livsmedel som innehåller fermenterbara kolhydrater som frukt, grönsaker, mejeriprodukter och spannmål. Kostrådgivning från en dietist är ofta till stor hjälp för att göra dieten balanserad och anpassad efter dina behov.

KBT – Kognitiv beteendeterapi

IBS kan triggas av stress och ångest, varför KBT har visat sig vara en effektiv behandlingsmetod. Genom tekniker för avslappning och stresshantering kan KBT minska både frekvensen och svårighetsgraden av symtomen.

Att leva med IBS

Att få diagnosen IBS påverkar vardagen och kan innebära en stor omställning, men med rätt behandling och kost kan du leva ett vanligt liv.

Kostvanor

Den största omställningen är omläggning av kosten. Du kommer behöva undvika vissa livsmedel och kanske börja äta mer av något du inte tidigare ätit. Det är också viktigt att äta regelbundet och i mindre portioner samt att undvika fet eller starkt kryddad mat, liksom kolsyrade drycker, eftersom dessa kan förvärra symtomen.

Psykiskt välmående

En sjukdom eller diagnos kan påverka ditt psykiska välmående och många upplever ökad stress och ångest. Det kan kännas lättare att hantera diagnosen genom att berätta för nära och kära om den, för att få ökat stöd och förståelse. Även professionell hjälp i form av KBT kan hjälpa dig att hantera dina känslor och beteenden, liksom gruppterapi tillsammans med andra som drabbats av IBS, som kan göra att du känner dig mindre ensam.

Få hjälp hos Aleris

Hos oss kan du få hjälp med undersökningar, olika endoskopiska utredningar och kapselendoskopi. Vid fastställd diagnos erbjuder vi även kostrådgivning, där en av våra dietister tar fram en reglerad kostplan för dina behov. Boka tid hos en av våra mottagningar nedan.