När man har laktosintolerans har man en minskad förmåga att ta upp laktos (mjölksocker) från maten. Med en sänkt nivå av laktas kommer mjölksockret istället att hamna i tjocktarmen och där brytas ned av bakterier, vilket kan ge upphov till smärtor, diarréer och gasbildning.
Laktosintolerans innebär att kroppen har svårt att bryta ner laktos, en sockerart som finns i mjölk och mejeriprodukter. Det beror på att tarmslemhinnan har en lägre nivå av enzymet laktas, som krävs för att mjölksockret ska kunna sönderdelas och tas upp av tunntarmen. Detta leder till att laktosen istället hamnar i tjocktarmen, där det bryts ned av bakterier och orsakar obehagliga symtom.
Laktosintolerans är vanligt, särskilt hos vuxna, och varierar i svårighetsgrad. Vissa personer tål små mängder laktos medan andra behöver undvika det helt. Det är viktigt att skilja laktosintolerans från mjölkallergi, som är en reaktion på mjölkproteiner. Nästan alla människor föds med förmåga att producera tillräckliga mängder laktas i tunntarmen, men laktasaktiviteten avtar i de flesta fall med åldrandet.
Symtomen på laktosintolerans är illamående, uppblåsthet, magknip, gasbildning och diarré. De uppträder oftast inom några timmar efter att man har ätit eller druckit något som innehåller laktos. De kan vara lätta eller svåra, beroende på hur mycket laktos som har konsumerats och i vilken grad kroppen fortfarande producerar laktasenzym.
Symtomen vid laktosintolerans är vanligt förekommande och kan bero på andra orsaker, till exempel eller glutenintolerans eller IBS.
En läkare eller dietist kan genomföra undersökningar och test för att ta reda på om du har laktosintolerans. Testet innebär att du får dricka en vätska med laktos, för att sedan lämna blodprov eller tester på din utandningsluft, för att mäta hur väl din kropp tar upp ämnet. Ett blodprov kan även lämnas för ett göra ett gentest, för att se om du har arvsanlag som innebär att du förlorar en del av din mängd laktas med tiden.
Den vanligaste behandlingen för laktosintolerans innebär att minska eller helt eliminera intagandet av livsmedel som innehåller laktos, som mjölk, yoghurt och ost. Detta kan leda till brist på kalcium och vitamin D, varför det är viktigt att ersätta dessa produkter med berikade varianter, såsom mandel- eller sojamjölk. För de som vill fortsätta äta mejeriprodukter kan laktastabletter tas i samband med måltid, för att underlätta nedbrytningen av ämnet.
Diagnosen ställs utifrån testresultat, symtombeskrivning och ibland genom att läkare utesluter andra orsaker till magbesvären. Det är vanligt att en läkare rekommenderar en kost där laktos utesluts under en period för att se om symtomen förbättras.
Laktosintolerans påverkar vardagen, men genom att anpassa kosten är det fullt möjligt att leva ett vanligt, hälsosamt liv. Det finns idag många laktosfria alternativ på marknaden, så att du undvika besvärliga symtom utan att gå miste om viktiga näringsämnen.
För att minimera symtomen behöver du undvika eller begränsa intaget av livsmedel som innehåller laktos. Typisk mat att undvika är mjölk, grädde, yoghurt, filmjölk, ost (särskilt färskost och keso), glass och smör samt smörbaserade produkter.
Laktosfria mejeriprodukter är ett bra alternativ som gör det möjligt att fortsätta njuta av samma typ av mat utan obehag. Många tål också hårda ostar, till exempel lagrad cheddar eller parmesan, då dessa innehåller mycket låga halter av laktos.
En del färdiga produkter och halvfabrikat innehåller dolda källor till laktos. Läs därför alltid innehållsförteckningen noggrant. Leta efter ord som "mjölkpulver," "vassle," eller "mjölksocker," eftersom dessa kan innehålla laktos.
Det är ofarligt att ha laktosintolerans även om besvären kan upplevas som obehagliga. Om man undviker att äta och dricka mat med mycket laktos, främst vanlig mjölk, undviker man besvär.
Ja, man kan få besvär tillfälligt om slemhinnan i tunntarmen skadas, till exempel av en tarmsjukdom.
Laktosfria ersättningsprodukter som laktosfri mjölk och yoghurt. Det finns även låglaktosprodukter, där mängden laktos är så pass låg att den inte har någon effekt på personer med laktosintolerans.