Hur vet jag om jag har en ätstörning?

Att ha negativa tankar om sin kroppsform, vikt och utseende är inte ovanligt, de allra flesta har haft dessa tankar någon gång under sitt liv.

Men när tankar om maten, kroppen och vikten börjar ta för mycket plats och påverkar de val man gör i vardagen börjar det bli ett problem. Pågår detta under längre tid kan det utvecklas till en ätstörning.

När har det utvecklats till en ätstörning?

Att ha negativa tankar om sin kroppsform, vikt och utseende är inte ovanligt, de allra flesta har haft dessa tankar någon gång under sitt liv. Men när tankar om maten, kroppen och vikten börjar ta för mycket plats och påverkar de val man gör i vardagen börjar det bli ett problem. Pågår detta under längre tid kan det utvecklas till en ätstörning.

Till skillnad från människor som värderar sig själv utifrån prestationer inom flera olika områden i livet, till exempel studie/arbete, relationer eller hobbys, tenderar individer med ätstörning att uteslutande bedöma sig själva utifrån hur de uppfattar sin kontroll över kroppen, vikten och ätandet.

Skillnaden mellan att vara sjuk och frisk är att en person med ätstörning har en negativ uppfattning om sin kropp och då begränsar sitt liv. De kanske undviker att gå på den där festen eller begränsar sitt ätande under flera dagar och upptas helt av den känslan.

En person utan ätstörning kan tänka att magen är stor och att man skulle vilja vara smalare men den tanken påverkar inte nämnvärt hur personen väljer att agera. Den friska personer fortsätter alltså att få annan input från livet som inte har med uppfattningen om kroppen eller tankar om ätande och mat medan den som är sjuk fastnar i sin upptagenhet.

Ätstörningen sitter inte i kroppen, den styrs av våra tankar

På sätt och vis kan man se ätstörningar som en tankestyrd sjukdom eftersom det i de allra flesta fall handlar om hur vi tar in, tolkar och värderar information. Det handlar alltså om negativa tankar och tankemönster.

Särskilt framträdande är att den som är sjuk värderar sin kroppsform, vikt och kontrollen över dessa områden i extremt hög grad. Det leder till en upptagenhet eller oro över kroppen och vikten som kan resultera i en rad olika beteenden som upptar både tid och energi.

Det begränsar individen att vara närvarande i livet och de delar som tidigare har betytt mycket. Tanke- och beteendemönster blir då en negativ spiral som tilltar och begränsar utrymme för annat. Därför blir man ofta isolerad och ensam vilket förstås ger mer utrymme för att fortsätta ägna sig åt dessa tankar.

Hur kan man bryta ett ätstört tankemönster

Det viktiga i en behandling är att bryta de negativa tankarna och arbeta med att förändra beteenden som håller i gång problemen.

Det räcker inte bara med att sluta tänka eller börja äta utan man måste identifiera vad som håller i gång problemet och förstå hur det påverkar både kroppen och psyket och få verktygen att förändra. Det räcker inte heller med att bara prata om det som är svårt utan man måste också testa och förändra. Det kan vara väldigt svårt men med rätt stöd går det att bli fri från dessa tankar.

Målsättningen med en behandling är inte att aldrig någonsin mer tänka en negativ tanke om sin kropp eller vikt.

Målsättningen är att det inte ska uppta majoriteten av den vakna tiden och att man ska kunna hantera dessa tankar utan att det leder till långsiktiga problem. Det är viktigt att veta att problem kan finnas under en längre tid och att en ätstörning inte utvecklas över en natt.

Så upplever man svårigheter inom dessa områden kan det vara bra att ta tag i detta så fort som möjligt. Och för dig som utvecklat en ätstörning och möjligtvis känner dig uppgiven, du kan bli frisk!

Hur vi kan hjälpa dig

Ätstörning Hötorget

Hos oss på Aleris Ätstörning kan du boka en digital konsultation för dig eller någon närstående. Du kan också boka behandlingssamtal som kan ske i ett videomöte eller på plats hos oss på Hötorget i Stockholm.