Vem drabbas av en ätstörning?

Svaret på den frågan är inte helt enkelt. Det raka svaret är att vem som helst kan drabbas ung som gammal, oavsett kön, etnicitet eller klasstillhörighet. Men om man ska fördjupa sig behöver vi titta på vad som både kan utlösa en ätstörning och vad som finns i vår genetik.

Inte bara unga flickor

Den största fördomen om ätstörningar är att det är unga tonårsflickor som drabbas av anorexi. Sanningen är att den andelen endast utgör en liten del. De allra flest med en ätstörning är normal eller överviktiga och består av både kvinnor och män i olika åldrar. Det är dock vanligare att man insjuknar i unga år.

En ätstörning syns inte alltid, men den känns

En ätstörning sitter inte i vikten och man kan inte alltid se på någon att den har en ätstörning. En ätstörning är en psykisk sjukdom som utgörs av tankemönster som leder till beteenden som begränsar livet i olika utsträckning. En ätstörning leder ofta till ett antal kroppsliga besvär men framför allt psykisk ohälsa.

Vägen in i en ätstörning

Det finns inte en väg in i en ätstörning och den exakta orsaken går inte att fastställa. Forskning visar att det finns ett antal olika faktorer som förekommer hos de allra flesta som insjuknar. Det är en komplicerad process som har sina rötter i både biologiska, psykosociala och sociokulturella faktorer som behöver samverka för att en ätstörning ska utvecklas.

Man brukar tala om riskfaktorer, det vill säga de faktorer som skapar en sårbarhet. Det kan till exempel vara psykisk ohälsa i familjen, personlighetsdrag eller att man befinner sig i en miljö där skeva kroppsideal och fokus på kropp och vikt är centralt.

Det finns också utlösande faktorer som är mer kopplade till att ätstörningen blommar ut. Det kan handla om stora förändringar i livet till exempel en separation eller frivillig/ofrivillig viktnedgång.

Man brukar tala om att kroppsmissnöje är den största riskfaktorn för att utveckla ätstörning och att en viktnedgång eller bantning är den faktorn som brukar vara gemensam för alla som insjuknar. Kombinationen av dessa två är därmed särskilt riskfylld.

Leder kroppsmissnöje alltid till ätstörning?

Nej. Vi vet att det är många människor som har negativa tankar om kroppen och som har genomfört försök till viktnedgång eller kroppsförändring men ändå inte blir sjuka. Det är som sagt en samverkan mellan olika faktorer över tid som kan öka risken för att bli sjuk.

Hur vi kan hjälpa dig

Ätstörning Hötorget

Hos oss på Aleris Ätstörning kan du boka en digital konsultation för dig eller någon närstående. Du kan också boka behandlingssamtal som kan ske i ett videomöte eller på plats hos oss på Hötorget i Stockholm.