Sol och hudcancer – Johan reder ut

Vår specialistläkare i onkologi vid Aleris Christinakliniken, Johan Hansson, reder ut kopplingen mellan sol och hudcancer – eller malignt melanom som är dess medicinska benämning – så att du kan skydda dig på rätt sätt i sommar.

Johan är professor emeritus vid Karolinska institutet och har under drygt 40 år varit ansvarig för cancervård och forskning om melanom vid Karolinska universitetssjukhuset.

Vad är hudcancer och vilka kan drabbas?

– Det finns olika former av hudcancer. En av de allvarligaste är malignt hudmelanom som uppstår ur pigmentcellerna i huden. Den viktigaste yttre orsaken till hudcancer är ultraviolett strålning i solljuset. Alla kan drabbas men risken är större hos personer som har känslig hud med dålig pigmenteringsförmåga, det vill säga de som lätt blir brända i solen och har svårt att bli bruna och rödhåriga personer. De med många födelsemärken, nevi, har också ökad risk för hudmelanom.

Vilka är de vanligaste symtomen på att man har hudcancer?

– Hudmelanom yttrar sig ofta som en brun eller svart fläck i huden som är nytillkommen, tillväxer eller ändrar utseende. Speciellt fläckar som är oregelbundna i form och färg och är över 5 mm stora bör man hålla under uppsikt.

Vart ska man vända sig om man tror att man har drabbats?

– Man bör söka läkare, antingen hudspecialist eller allmänläkare.

Vilken behandling finns?

– De flesta personer med hudmelanom botas genom operation. I de fall där sjukdomen spritt sig i kroppen används ofta andra behandlingsmetoder, till exempel medicinsk behandling med immunterapi eller målsökande behandling. Även cytostatika och strålbehandling förekommer.

Hur mycket påverkar solexponering?

– Solljusets ultravioletta strålning är den viktigaste yttre riskfaktorn och är av betydelse för uppkomst av de flesta hudmelanom. Styrkan på UV-strålningen anges i UV-index. UV-index där du befinner dig finns på Strålsäkerhetsmyndighetens hemsida. Såväl brännskador genom kortvarig intensiv solexponering som mera långvarig solexposition är av betydelse.

Vilka är dina bästa tips för att skydda sig mot de farliga strålarna i sommar?

– Tips för att skydda sig mot solen är att: Undvika att vara ute i solen mellan 11 och 15 då solljuset är som starkast. Skydda dig med kläder och solhatt om du är ute i stark sol. Använd solskyddskräm på hud som inte skyddas av kläder eller i samband med bad och liknande. Välj en solskyddskräm med skyddsfaktor (SPF) på 30-50. Smörj flera gånger om dagen, samt efter bad eller då du svettats mycket.

Hur farliga är solens strålar för barn?

– Barn har mera känslig hud än vuxna och blir lätt brända i solen. Brännskador från solen under uppväxten kan orsaka hudmelanom senare i livet.