Aleris Medicinsk rehabilitering

Ryggmärgsskada

Varje år drabbas nästan 200 personer i Sverige av en traumatisk ryggmärgsskada. Ut över de som drabbas av traumatiska skador får ett hundratal personer en icke traumatisk ryggmärgsskada på grund av sjukdomar, sekundärt efter operation i rygg eller nacke.

Vad är en ryggmärgsskada?

En ryggmärgsskada kan vara komplett, det vill säga med ett totalt bortfall av neurologiska funktioner nedanför skadenivån, eller inkomplett, vilket innebär viss bevarad neurologisk funktion nedanför skadenivån.

Symtom som kan förekomma är

  • förlamning
  • känselrubbningar
  • smärta
  • spasticitet
  • nedsatt kontroll av tarm- och blåsfunktion. 

Har man drabbats av en ryggmärgsskada i halsryggen får man en så kallad tetraplegi/pares. Har man drabbats av en ryggmärgsskada i bröstryggen eller ländryggen får man en så kallad paraplegi/pares.

Hur behandlas en ryggmärgsskada?

Beroende på symtom erbjuds olika behandlingar, rehabilitering för att uppnå optimal förflyttningsteknik och självständighet, behandling av ryggmärgsrelaterade problem så som smärta, spasticitet och rutiner för blåsa och tarm.

Träning och utprovning av hjälpmedel samt få strategier för att få livet att fungera är viktiga delar av rehabiliteringen.

Ryggmägsbråck

Ryggmärgsbråck är en medfödd dysfunktion av ryggmärgen..
Symptomen är som ovan för personer som har drabbas av en traumatisk eller icke traumatisk ryggmärgsskada. Kognitiva funktionsnedsättningar kan förekomma, det kan medföra mer eller mindre uttalade problem med bland annat initiativ- och planeringsförmåga.