Aleris Onkologi
Bröstcancer
Privat
Bröstcancer är den vanligaste cancerformen hos kvinnor, där cirka var nionde kvinna drabbas någon gång under sitt liv. Det vanligaste symtomet är en knöl i bröstet som upptäcks av patienten själv, vid en klinisk undersökning eller via mammografi. En tidig upptäckt och behandling av bröstcancer ökar prognosen för ett fullständigt tillfriskande – 9 av 10 patienter överlever sjukdomen.
Vad är bröstcancer?
Sjukdomen uppstår när celler i bröstvävnaden börjar växa på ett okontrollerat sätt. Cancercellerna kan bilda en tumör, en knöl i bröstet, som kan spridas i kroppen om den inte behandlas i tid.
Olika typer
Det finns olika typer av bröstcancer, beroende på vilka celler som är involverade och hur aggressiv sjukdomen är.
Hormonkänslig bröstcancer
Den vanligaste formen av bröstcancer som utgör cirka 70 % av alla sjukdomsfall, och påverkas av könshormoner som östrogen och progesteron. Kan behandlas med hormonblockerande läkemedel eller cytostatika, ofta i kombination med kirurgi eller strålbehandling.
HER2-positiv
Vid denna diagnos producerar cancercellerna stora mängder av proteinet HER2, vilket bidrar till att tumören växer snabbare. I detta fall kan särskilda läkemedel användas för att effektivt bromsa sjukdomens utveckling.
Trippelnegativ bröstcancer
En aggressiv bröstcancer som saknar receptorer för östrogen, progesteron och HER2, vilket gör att den inte svarar på hormonbehandlingar eller HER2-antikroppar. Istället kan patienten opereras, få strålbehandling, cytostatika och immunterapi.
Inflammatorisk bröstcancer
En ganska ovanlig form av sjukdomen, som orsakar inflammation i bröstet och främst drabbar yngre kvinnor. Huden kan se ut som apelsinskal och bröstet kan kännas varmt, svullet och få rodnader. Inflammatorisk bröstcancer behöver behandlas omedelbart, då den ofta sprider sig snabbt.
Spridd bröstcancer
Spridd bröstcancer betyder att tumören har spridit sig till andra delar av kroppen, som skelettet, levern eller lungorna. Denna variant av sjukdomen går inte att bota helt och behandlingen fokuserar därför på att kontrollera och lindra symtomen. Kan ofta behandlas med cytostatika, hormonbehandling eller målinriktad behandling som ofta har god sjukdomsbromsande effekt.
Vad beror bröstcancer på?
Det är svårt att ge en exakt orsak till varför en patient får bröstcancer, men det finns några faktorer som ökar risken för att sjukdomen ska utvecklas. Tät bröstvävnad, ökad nivå av östrogen och livsstilsval kan påverka, liksom ärftliga och hormonella aspekter.
- Ökad nivå av östrogen under långa perioder
- Tät bröstvävnad
- Övervikt efter klimakteriet
- Stillasittande livsstil
- Alkohol och rökning
- Ärftlighet (nära släkting med bröstcancer)
- Specifika genmutationer som BRCA1 eller BRCA2
Symtom
Symtomen på bröstcancer varierar, men det vanligaste tecknet är en knöl i bröstet eller armhålan. Även hudförändringar, som rodnad eller hård hud, kan vara ett symtom på sjukdomen. Genom att regelbundet undersöka och känna på dina bröst kan du vara uppmärksam på eventuella förändringar i både utseende och hud. Observera att smärta eller ömhet i brösten inte är ett vanligt symtom på bröstcancer, utan beror ofta på andra orsaker, till exempel hormoner.
- Knöl i bröstet eller armhålan
- Rodnad hud på bröstet
- Förtjockningar på bröstets hud eller ”apelsinhud”
- Blod eller vätska från bröstvårtan
- Förstorat eller hårdnat bröst
Undersökning
För att kunna bekräfta diagnosen bröstcancer och få en bild av sjukdomens omfattning krävs noggranna undersökningar, ofta i flera olika steg.
Läkarbesök
Vid det första besöket känner läkaren noggrant igenom brösten och lymfkörtlarna i armhålorna och på halsen, för att upptäcka knölar eller andra förändringar. Patienten får svara på frågor om sin menscykel, sjukdomshistoria i släkten, eventuella p-piller och övriga hormonbehandlingar.
Mammografi
Mammografi är en röntgenundersökning av brösten som görs i förebyggande syfte för att upptäcka tumörer, även innan de ger symtom. Röntgenbilden hjälper läkaren att skilja godartade tumörer från elakartade. Kvinnor mellan 40–74 år kallas automatiskt till mammografi vartannat år. Två av tre fall av bröstcancer upptäcks via screening.
Ultraljud
Ultraljud kompletterar mammografin och kan ge mer detaljerad information om förändringar i bröstet, särskilt för kvinnliga patienter med tät bröstvävnad.
Finnålspunktion
En finnålspunktion innebär att med hjälp av en spruta ta ett cellprov från den misstänkta tumören. Provet analyseras i mikroskop för att avgöra om det är en godartad eller elakartad sjukdomsvariant.
Behandling – Bröstcancer
Majoriteten av alla patienter opereras, men behandlingen beror på vilken variant av sjukdomen det gäller, vilket stadie den är i och den allmänna hälsan. Andra behandlingar vid bröstcancer är läkemedel och strålning, som kan kombineras med operation.
Kirurgi
Ett ingrepp kan innebära att hela bröstet tas bort, eller bara tumören, beroende på cancerns utbredning. Syftet är att ta bort alla cancerceller och minska risken för återfall.
Läkemedel
Behandling med läkemedel kan till exempel vara cellgifter genom dropp eller hormonbehandlingar. Det kan också vare målriktad medicin mot HER2 som innehåller antikroppar, eller läkemedel som motverkar östrogen, som kan bidra till att cancercellerna växer.
Strålbehandling
Efter operationen kan även strålbehandling behövas för att döda cancerceller som eventuellt är kvar.
Operation
Inför ingreppet blir patienten nedsövd med narkos. Kirurgen märker ut vilken del av huden som ska opereras, hela bröstet eller endast tumören. Sedan görs ett snitt, varefter hud och/eller bröstkörteln avlägsnas. Ibland tas även lymfkörtlar i armhålan bort. När snittet har sytts igen får patienten vanligtvis ett dränage, som samlar upp eventuell vätska.
Efter ingreppet
Efter en bröstcanceroperation stannar patienten kvar på sjukhuset för observation. Patienten får samtidigt information om hur såret ska tas hand om och rekommenderad återhämtning.
Protes och rekonstruktion
Om hela bröstet har opererats bort kan en bröstprotes eller rekonstruktion vara aktuell. Här har du som patient stor möjlighet att påverka, men det finns även medicinska förutsättningar som måste vara rätt för att detta ska gå att genomföra. Diskutera saken med din läkare både innan och efter operation.
Komplikationer
Ibland kan vätska bildas under operationssåret, vilket vanligen beror på att lymfkärl som delats under ingreppet läcker. Detta visar sig som en svullnad, som kan behöva punkteras och tömmas vid upprepade tillfällen. Patienter kan få svårt att röra armen om lymfkörtlar i armhålan tagits bort och även få återkommande lymfsträngar på undersidan av armen eller i armhålan.
Uppföljning
Inom ett år efter avslutad behandling blir patienten kallad till ett återbesök. Vid uppföljningen undersöks brösten via mammografi och du kan få hjälp om du har besvär med biverkningar. Återbesöken kan pågå under ett par år, både via telefon eller ett läkarbesök, men varierar från fall till fall.
Återfall
Genom regelbundna kontroller och nära kontakt med vården kan återfall av bröstcancer upptäckas så tidigt som möjligt. Risken för återfall varierar beroende på vilken variant av sjukdomen du haft och vilket stadie du var i när sjukdomen upptäcktes och behandlades.
Att få ett besked om cancer
Att få diagnosen bröstcancer känns ofta svårt och kan skapa oro inför framtiden. Många patienter pratar med en kurator eller psykolog innan, under och efter sin behandling för att få stöd och hjälp att hantera sina känslor. Som patient hos Aleris ger vi dig den information och stöd du behöver för att känna dig trygg.
Vanliga frågor
Hur många överlever bröstcancer?
Cirka 90 % av personer med sjukdomen är vid liv fem år efter de fått diagnosen, alltså 9 av 10 patienter. Majoriteten av de som drabbas överlever alltså.
Kan män få bröstcancer?
Det är möjligt för män att få sjukdomen, men det är inte lika vanligt som hos kvinnor. Symtom och behandling är likadan oavsett kön.