Korsbandsskada

Skador på det främre korsbandet sker oftast i samband med idrottsutövning eller annan fysisk aktivitet och kan leda till instabilitet i knät. Ålder och förväntad fysisk aktivitetsnivå avgör vilken behandling som är lämplig. Ofta kan behandling med muskelrehabilitering leda till fullgod knäfunktion, men om man idrottar aktivt krävs vanligtvis en operation för att stabiliteten i knät ska bli tillräcklig.

Du kan söka privat vård hos oss

Vi erbjuder ortopedisk behandling och kirurgi privat för dig som vill ta kontroll över din vård. Du betalar då för all vård själv. Läs mer om hur det går till, vad som ingår och boka tid hos våra mottagningar. 

Symtom

Här följer vanliga symtom på en korsbandsskada.

Plötslig smärta

Många upplever en intensiv och omedelbar smärta i knät vid skadetillfället. Det är vanligt att höra ett klickande "pop" i knät när skadan inträffade.

Svullnad

Inom några timmar efter skadan kan knät svullna upp. Svullnaden beror på en blödning inuti knäleden.

Instabilitet

Efter en korsbandsskada kan knät kännas instabilt eller "ge vika", särskilt när man försöker stödja sig eller gå på det.

Rörelsebegränsning

Det kan bli svårt att sträcka ut eller böja knät fullt ut. Rörelsebegränsningen beror på smärta, svullnad och den skada som uppstått.

Ömhet

Området runt knät kan kännas ömt vid beröring eller tryck.

Korsbandsoperation 

Vid en korsbandsoperation används en sena på lårets baksida eller en bit av knäskålssenan till att göra ett nytt korsband. Det är faktiskt möjligt att komma upp och gå med två kryckor direkt efter operationen. Rehabiliteringen, med hjälp av sjukgymnast, pågår dock i minst sex månader. 

Effekten av en korsbandsoperation är ofta god, med framförallt en förbättrad stabilitet i knät som följd. 

Komplikationer

Alla operationer innebär en viss risk, men det är sällsynt med komplikationer i samband med en korsbandsoperation. 

En möjlig komplikation är infektion i knäleden. Skulle så vara fallet ordineras vanligtvis en antibiotikabehandling. Efter operationen finns det en liten risk för blodproppar i benen.

Vissa patienter upplever stelhet i knät, vilket kan påverka rörelseförmågan och leda till svårigheter att böja eller sträcka ut benet fullt ut. Fysioterapi krävs ofta för att återfå full rörelse.

Minimera risken för komplikationer

Följ postoperativa instruktioner

För att minimera risken för komplikationer är det viktigt att följa läkarens och fysioterapeutens råd.

Rehabilitering

Delta aktivt i rehabiliteringsprogrammet för att återfå styrka och rörlighet i knät. Fysioterapi och övningar är viktiga för att återställa knäets styrka och rörlighet.

Var uppmärksam på symtom

Var observant på infektionstecken som rodnad, värme eller smärta. Tveka inte att kontakta vårdgivaren för rådgivning om symtomen uppstår.

Kompressionskläder och rörelse

Använd kompressionskläder och utför rekommenderade rörelseövningar för att minska risken för blodproppar.

hjälp hos Aleris

Vår hjälp är aldrig långt borta när du drabbas av en akut knäskada. Besök Knäakuten i Täby eller Sabbatsberg för snabb bedömning och vård med eller utan remiss. 

Du är även välkommen att kontakta en av våra mottagningar nedan. Att få professionell hjälp är avgörande för att säkerställa en korrekt diagnos, effektiv behandling och optimal återhämtning.