Aleris Övervikt
Obesitas
Obesitas är en kronisk sjukdom som ofta föranleds av kraftig övervikt. Det är ett komplext tillstånd som ofta orsakas av en kombination av genetiska, psykologiska och miljömässiga faktorer. Obesitas kallas också för fetma och kan öka risken för att få sjukdomar som diabetes typ 2 och högt blodtryck, men det finns gott om hjälp att få.
Vad är obesitas?
Obesitas definieras ofta utifrån kroppsmasseindex (BMI), där ett BMI över 30 indikerar obesitas. Sjukdomen handlar dock inte enbart om vikt, utan är ett tillstånd som påverkar hela kroppen och ökar risken för andra sjukdomar. Om du är misstänker att du är överviktig eller lider av fetma kan du boka en hälsokontroll för att identifiera eventuella riskfaktorer samt för att få hjälp att gå ner i vikt.
Orsaker
Orsakerna till obesitas varierar från person till person. Några faktorer som påverkar vikten är dina gener, levnadsvanor och allmänna hälsa.
Gener
Vissa personer har en ärftlig benägenhet att lagra fett, vilket kan påverka kroppsvikten – oavsett levnadsvanor. Ärftlighet kan även påverka hur kroppen reglerar aptiten och hanterar energiförbrukning, som kan vara en bidragande faktor till att utveckla fetma.
Vanor
Ohälsosamma matvanor, som en kost som är rik på kalorier men fattig på näring, stora portioner eller konstant småätande är en vanlig bidragande orsak för utvecklingen av obesitas. I kombination med en stillasittande livsstil utan tillräcklig fysisk aktivitet, som att jobba framför en dator och titta mycket på TV, ökar också risken för att drabbas av fetma.
Ålder
Åldern påverkar kroppens ämnesomsättning och fettlagring. När vi blir äldre minskar vår muskelmassa, vilket gör att kroppen förbränner färre kalorier. Dessutom kan hormonella förändringar leda till att fett lagras mer kring buken och därmed öka risken för övervikt.
Psykisk ohälsa
Depression, ångest eller stress kan leda till övervikt för personer som använder mat som en form av tröst eller hanteringsstrategi vid känslomässig påfrestning. Samtidigt kan psykisk ohälsa påverka motivationen att vara fysiskt aktiv eller äta hälsosamt, vilket förstärker risken för obesitas.
Sjukdomar
Vissa medicinska tillstånd som påverkar ämnesomsättning, hormoner och energibalans kan bidra till övervikt, som hypotyreos, PCOS (polycystiskt ovariesyndrom) och Cushing’s syndrom.
Läkemedel
Vissa läkemedel kan ha biverkningar som leder till viktuppgång, som kortison, insulin, vissa typer av p-piller samt antidepressiva och antipsykotiska läkemedel. De kan påverka aptiten, fettlagringen eller ämnesomsättningen, vilket gör det svårare att hålla en jämn vikt.
Symptom
Obesitas påverkar kroppen på många sätt, både fysiskt och psykiskt. Vanliga symtom är andfåddhet, trötthet och smärtor i rygg eller leder.
- Andfåddhet vid lättare ansträngning
- Led- och ryggsmärtor på grund av extra belastning
- Trötthet och låg energi
- Försämrad sömnkvalitet och risk för sömnapné
- Nedsatt självkänsla eller känslor av skam kopplat till vikt
Risker
Personer som drabbas av fetma har en ökad risk att även drabbas av flera andra allvarliga hälsoproblem, såsom:
- Högt blodtryck
- Diabetes typ 2
- Hjärtinfarkt och stroke
- Höga blodfetter
- Gallsten
- Åderförfettning och förfettning av levern
- Andningsproblem som astma och sömnapné
- Problem med leder, som artros
- Bröstcancer och prostatacancer
- Cancer i livmoder och äggstockar
- Cancer i tjocktarm, njurar, gallblåsa, lever och bukspottskörtel
- Infertilitet
- Demens
- Depression och ångest
Hjälp att gå ner i vikt
Att gå ner i vikt handlar om att skapa hållbara levnadsvanor som förbättrar både fysisk och psykisk hälsa, till exempel genom motion och hälsosam kost. Här är några steg du kan ta själv:
Hälsosam kost
Fokusera på att äta balanserade måltider med mycket frukt, grönsaker, fullkorn och magert protein. Undvik processad mat och försök minska intaget av socker och mättat fett.
Små delmål
Sätt realistiska och små mål som känns uppnåeliga. Det kan vara att gå en promenad varje dag, ta trapporna istället för hissen eller att byta ut onyttiga snacks mot frukt.
Testa en diet
Att följa en specifik diet kan vara ett bra sätt att skapa struktur och vägledning kring kosten. Välj en diet som känns hållbar och som passar dina preferenser – undvik sådana som är mycket restriktiva eller svåra att följa.
Ökad fysisk aktivitet
Regelbunden motion förbättrar hjärthälsan och välbefinnandet, samtidigt som det kan hjälpa dig att gå ner i vikt. Börja med aktiviteter du gillar och tycker är roliga, som simning eller dans.
Förbättrad stresshantering
Stress kan leda till ohälsosamt ätande, ökat intag av kalorier och på sikt även övervikt. Genom att öva på avslappningstekniker som yoga, meditation eller andningsövningar kan du lära dig att hantera stress på ett hälsosamt sätt och undvika att tröstäta.
Tillräckligt med sömn
Sömnbrist kan påverka hungerhormonerna och öka aptiten, vilket kan leda till att du blir mer sugen på att äta ohälsosam mat. Undvik att äta sent på kvällen och skapa en hållbar kvällsrutin där du får ca 7–9 timmars sömn per natt.
Undersökning
Vid en medicinsk undersökning för obesitas kan läkaren mäta BMI, kroppsfettprocent och midjemått för att bedöma hälsorisker. Blodprover kan också tas för att kontrollera blodsocker, kolesterol och hormonnivåer. I vissa fall kan vidare utredning göras för att utesluta att andra sjukdomar bidrar till övervikt.
Behandling av obesitas
Vilken behandling som är aktuell beror på patientens behov, allmänna hälsotillstånd och målvikt. Ibland innebär det en kombination av livsstilsförändringar och övriga behandlingar, som medicin för obesitas eller operation av magsäcken.
Livsstilsförändringar
Det första steget är att ändra kost, motion och andra vanor. Detta kräver stöd från till exempel läkare eller dietist, som hjälper till att skapa en hållbar plan för minskad övervikt och långsiktigt välmående.
Medicin
I vissa fall kan läkemedel som minskar aptiten eller påverkar fettupptaget vara ett alternativ för att behandla fetma. Dessa ordineras av läkare och bör användas i kombination med livsstilsförändringar för bästa, mest hållbara effekt.
Pulver
Ibland inleds behandling mot obesitas med en pulverdiet. Det innebär att vanliga måltider ersätts med en näringsrik pulverblandning och kan vara en kortsiktig lösning för att starta behandlingen och lägga grunden för hälsosamma kostvanor. En pulverdiet bör ske under medicinsk övervakning.
Operation
Vid svår obesitas kan kirurgiska ingrepp, som gastric bypass eller gastric sleeve övervägas. Dessa operationer genomförs för att minska magsäckens storlek och hjälper till att begränsa matintaget, men kräver både långsiktig uppföljning och livsstilsförändringar hos patienten.
Nationella riktlinjer
För att säkerställa vård på lika villkor finns nationella riktlinjer för vissa sjukdomar, där obesitas ingår. Ansvarig vårdpersonal behöver dock anpassa vården från person till person. Hos oss på Aleris kan du vara trygg med att våra läkare och dietister alltid ger dig råd och behandling utifrån dina unika behov och önskemål.