Aleris Psykaitri och Psykologi

KBT – kognitiv beteendeterapi

Kognitiv beteendeterapi (KBT) är en vanlig terapiform med fokus på att förändra tankemönster och beteenden som orsakar psykiska besvär. Behandlingen kan ske i grupp eller individuellt, tillsammans med en legitimerad terapeut.

Vad är kognitiv beteendeterapi?

KBT-terapi är en strukturerad terapiform som bygger på sambandet mellan känslor, beteenden och tankar. Genom att analysera och förstå hur dessa faktorer påverkar varandra får du hjälp att bryta negativa mönster och utveckla mer funktionella sätt att hantera utmaningar. Kognitiv beteendeterapi fokuserar på att hitta lösningar här och nu, samtidigt som den erbjuder verktyg för att skapa långsiktig förändring.

Beteendeanalys och situationsanalys

En central del av KBT är att utföra beteendeanalyser och situationsanalyser. Detta innebär att tillsammans med terapeuten identifiera vilka situationer, tankar och känslor som leder till problematiska beteenden. Analysen gör det möjligt att förstå bakomliggande mekanismer och skapar en grund för att utveckla nya strategier och beteenden.

Besvär som kan behandlas

KBT kan hjälpa för att behandla olika besvär som:

Olika former av KBT

Det finns flera olika inriktningar och metoder inom KBT som kan anpassas efter dina specifika behov. Tillsammans med din terapeut utformas en behandling som är skräddarsydd för dig.

ACT, Acceptance and commitment therapy

ACT är en terapiform som hjälper dig att acceptera svåra tankar och känslor istället för att försöka förändra eller undvika dem. Den kan passa dig som har beroendeproblematik, långvarig smärta eller ångest.

CFT, Compassion focused therapy

CFT fokuserar på att utveckla självmedkänsla och minska självkritik. Terapin hjälper dig att förstå och balansera känslor, tankar och beteenden genom att stärka de system i hjärnan som är kopplade till trygghet och välmående. Metoden kan vara bra för dig som har låg självkänsla, höga prestationskrav eller lider av stress.

DBT, Dialektisk beteendeterapi

DBT är särskilt utformad för personer med emotionell instabilt personlighetssyndrom och självskadebeteende. Behandlingen genomförs både enskilt och i grupp under ett års tid, med fokus på att sätta gränser och lösa konflikter.

Schemafokuserad terapi

Denna form av KBT kombinerar metoder från andra terapiformer för att arbeta med djupt rotade mönster och livsteman, så kallade scheman, som orsakar skadliga tankar och beteenden. Behandlingen är anpassad för dig med missbruk, relationsproblem, svårigheter att hantera starka känslor eller emotionell instabilt personlighetssyndrom.

UP, Unified protocol

UP är en terapeutisk behandling som kan användas för flera olika psykiska diagnoser, som ångest, depression och tvångssyndrom. Terapin fokuserar på att förstå dig själv bättre, att acceptera och hantera dina känslor samt ändra beteenden.

ERGT, Emotion regulation group therapy

ERGT är en form av KBT som sker i grupp, med fokus på att förbättra förmågan att förstå och acceptera dina känslor. Den används ofta för personer med självskadebeteende eller emotionell instabilt personlighetssyndrom.

IPT-k, Integrerad psykologisk terapi

IPT-k är en terapiform för dig med allvarlig kognitiv funktionsnedsättning, som schizofreni. Metoden kombinerar olika tekniker inom kognitiv beteendeterapi med syfte att förbättra kognitiva funktioner som minne och koncentration samt sociala färdigheter. Behandlingen sker i grupp och du får öva på att lyssna, samarbeta och behålla uppmärksamhet.

Så går behandlingen till

KBT-behandlingen utgår från en kartläggning av dina tankar och beteenden, som behandlaren gör tillsammans med dig. Mellan era sessioner får du arbeta med hemuppgifter som hjälper dig nå dina mål. De kan innebära något av nedan:

  • Exponering: Att gradvis möta situationer du undviker för att minska ångest.
  • Registrering: Att skriva ner tankar och känslor för att identifiera negativa mönster.
  • Avslappning: Använda tekniker för att minska fysisk och psykisk spänning.
  • Problemlösning: Steg för att hitta konstruktiva lösningar på utmaningar.

Under behandlingens gång utvärderas dina framsteg regelbundet för att kunna anpassa terapin och säkerställa att du får bästa möjliga resultat.

Struktur och omfattning

Kognitiv beteendeterapi genomförs med en utbildad terapeut, antingen genom individuella samtal eller gruppterapi, där ni arbetar strukturerat och målorienterat med regelbundna sessioner. Det finns även möjlighet att delta i KBT online, där behandlingen sker via digitala plattformar som självhjälpsprogram, videosamtal eller en kombination.

Syftet med KBT

Målet med kognitiv beteendeterapi är att hjälpa dig att bryta negativa tankemönster och beteenden som påverkar ditt liv negativt. Genom att arbeta med konkreta mål och praktiska verktyg får du möjlighet att hantera dina besvär, stärka ditt välbefinnande och förbättra din livskvalitet på lång sikt.

Vanliga frågor

För vem passar KBT?

Vanligtvis rekommenderas KBT vid svårigheter med till exempel depression, ångest, missbruk och liknande besvär. Behandlingen kan ges till både barn och vuxna, individer, par eller grupper.

Hur lång tid tar en KBT-behandling?

Vanligtvis pågår KBT-behandlingen mellan 5–20 veckor, med en session per vecka. Dialektisk beteendeterapi pågår dock under ett helt år. Hur många tillfällen som behövs beror på graden av problematik och hur länge du önskar behandling.

Vem kan utföra behandlingen?

Kognitiv beteendeterapi utförs av en legitimerad terapeut med utbildning i KBT, till exempel en psykolog eller psykoterapeut. Aleris terapeuter har adekvat utbildning och följer högsta etiska och professionella standard.