Aleris Psykiatri och Psykologi
Tvångssyndrom – OCD
Tvångssyndrom, eller OCD betyder att man lider av påträngande och obehagliga tankar, som i sin tur gör att man känner sig tvingad att göra eller tänka på ett visst sätt för att få bort tanken eller obehaget. Tankarna är oftast påträngande och återkommer, igen och igen. Lider man av tvångssyndrom fastnar man ofta i sina tvångstankar och tvångshandlingar, och det kan ha en stor negativ påverkan både på det vardagliga livet, ens relationer och ens mående i stort.
Det finns behandlingar mot tvångssyndrom med god effekt och vi på Aleris erbjuder hjälp och stöd som kan minska besvären ochförbättra livskvaliteten.
Vad är tvångssyndrom?
OCD är en diagnos inom psykiatrin som innebär att patienten upplever återkommande tankar som är svåra att kontrollera. Tankarna kan leda till att man känner sig tvingad utföra vissa handlingar för att dämpa obehagliga känslor som oro, äckel, skam, en känsla av ”fel” eller ångest. Benämningen OCD kommer från engelskans Obsessive Compulsive Disorder och är samma sak som tvångssyndrom.
Orsak
Orsaken till tvångssyndrom är inte klarlagd, men tros bero på en kombination av genetiska, biologiska och miljömässiga förhållanden. Stress, livshändelser och påfrestande omständigheter kan utlösa eller förvärra tillståndet. Forskning visar att de delar av hjärnan som reglerar beteenden och känslor, kan fungera annorlunda hos personer med tvångssyndrom.
Symptom
Vanliga symptom på OCD är tvångstankar som ger upphov till tvångshandlingar. Hur dessa tankar och handlingar yttrar sig varierar stort från person till person, men gemensamt är att tankarna och handlingarna kan bli så påträngande och tidskrävande att de påverkar vardagen. För vissa personer leder tankarna till att man utvecklar mycket komplexa och tidskrävande ritualer för att minska obehaget som tvångstankarna väcker.
Tvångstankar
Återkommande tankar, fantasier eller impulser som är ofrivilliga och skapar oro eller obehag kallas för tvångstankar. De kan vara både en överdriven oro eller ångest för sådant som de flesta oroar sig för (t.ex. inbrott, smitta eller att råka orsaka en olycka), men också handla om saker de flesta inte brukar oroa sig för (t.ex. rädsla för att ha en oönskad sexuell läggning eller att vara en ond människa).
Tvångstankar är ofta av ologisk natur och kan exempelvis handla om rädsla för att något hemskt ska hända eller att man inte känner sig tillräckligt ren. Man kan vara medveten om att tankarna är överdrivna eller ologiska, men kan har ändå svårt att släppa dem. Vanliga teman är:
- Rädsla för att själv smittas eller att bli sjuk
- Överdriven oro för att smitta andra
- Starka, obefogade tankar om att något hemskt ska hända
- En känsla av att saker måste vara "perfekta" eller i en viss ordning
- Impulser om att skada någon, trots att man inte vill det
- Oönskade sexuella eller aggressiva tankar
Tvångshandlingar
Tvångshandlingar är repetitiva beteenden som utförs för att minska obehag eller förhindra något som man är rädd ska inträffa. De tar ofta mycket tid och energi, vilket gör att de kan ha stor påverkan på ens vardag. Vanliga typer av tvångshandlingar är:
- Tvättar händer, kropp eller föremål överdrivet mycket
- Upprepade kontroller av lås, spis eller ljusknappar
- Ordna föremål symmetriskt eller i specifik ordning för att minska obehag
- Upprepning av ord eller fraser för att "neutralisera" en tanke
- Räknande eller mentala ritualer för att undvika något oönskat
- Att undvika situationer som väcker tvångstankar, eller att be om upprepade återförsäkringar från andra
Utredning och undersökning
För att kunna bekräfta en diagnos för OCD och fastställa rätt behandlingsplan genomförs en grundlig psykiatrisk bedömning. Under samtal med en läkare eller psykolog undersöks vilka tankar och beteenden som orsakar problem i vardagen. För att utesluta andra orsaker behöver man oftast genomföra standardiserade diagnostiska intervjuer.
Behandling
Inom kognitiv beteendeterapi (KBT) har exponering med responsprevention (ERP) visat sig vara en effektiv behandlingmot OCD och tvångstankar. ERP är förstahandsvalet för behandlingen och har visat mycket goda effekter både kliniskt och i studier. För vissa patienter med tvångssyndrom kan det behövas en kombination av KBT och medicinering, särskilt läkemedel som påverkar signalsubstansen serotonin, för att bli bättre.
Kognitiv beteendeterapi (KBT)
KBT är den vanligaste och mest effektiva behandlingen för tvångssyndrom, särskilt med exponering med responsprevention (ERP). ERP är en metod där man under kontrollerade former utsätter sig för de tankar, föremål eller situationer som orsakar ångest, samtidigt som tvångshandlingar. Över tid och med upprepade korrekta exponeringar väcker tankarna inte lika mycket obehag, och man får också lära sig hantera sin ångest och minska behovet av att utföra handlingar.
Läkemedel
Selektiva serotoninåterupptagshämmare (SSRI), kan användas som behandling mot tvångstankar. Dessa läkemedel påverkar signalsubstansen serotonin och är en effektiv metod för många patienter. Dosering anpassas individuellt och följs upp regelbundet för att säkerställa bästa möjliga verkan.
Psykoedukation
Psykoedukation är ett vanligt inslag i KBT och utgör en viktig del av behandlingen för tvångssyndrom. Genom att utbilda patienter om diagnosen får de ökad förståelse för sitt tillstånd, vilket i sin tur kan hjälper dem att hantera situationen. Stöd och rådgivning ger också patienter trygghet under behandlingsperioden.
Uppföljning
Uppföljning av behandlingen sker genom regelbundna samtal med läkare där patientens framsteg utvärderas. Samtalet syftar även till att avgöra om några justeringar i behandlingsplanen behövs. Vi arbetar nära dig som patient för att ge dig långsiktigt stöd och förebygga återfall.