Aleris Psykiatri och Psykologi

PTSD – Posttraumatiskt stressyndrom

Posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) är en psykiatrisk diagnos som kan uppstå efter att en person upplevt eller bevittnat en traumatisk händelse. Tillståndet kan påverka både den psykiska och fysiska hälsan. Många blir fria från symptomen och med rätt hjälp är det möjligt att återfå balans i livet.

Vad är PTSD?

PTSD kan drabba dig som varit med om livshotande, våldsamma eller skrämmande händelser, som våldsbrott, övergrepp, krig eller naturkatastrofer. Tillståndet kan leda till både fysisk och psykisk ohälsa, vilket i sig ofta påverkar vardagen, med jobb och relationer.

Vad orsakar PTSD?

Traumatiska händelser som hotar liv eller säkerhet kan trigga PTSD, som orsakas av att hjärnan och kroppen reagerar på extrem stress. Det kan vara händelser som pågår under en lång tid eller enskilda händelser som olyckor, misshandel eller övergrepp.

  • Att vara på flykt
  • Att uppleva krig
  • Sexuella övergrepp
  • Våld i nära relation
  • Svår förlossning eller missfall
  • Långvarig mobbning
  • Upplevelser under operation eller intensivvård

Symptom

Symptomen på PTSD delas in i fyra kategorier, och för att kunna bli diagnosticerad ska patienter uppleva symptom ur samtliga grupper.

1. Ofrivilliga minnesbilder

Du får påträngande minnesbilder som inte lämnar dig ifred och kan orsaka mardrömmar, stark ångest, stress eller kraftiga fysiska reaktioner, som hjärtklappning, problem att andas, stelhet och spändhet. Levande minnesbilder i form av flashbacks kan utlösas av ljud, en doft, andra sinnestryck eller händelser som påminner om traumat.

2. Undviker allt som påminner om händelsen

Du gör allt för att undvika allt som påminner eller kan påminna om händelsen. Du vill inte prata om händelsen med någon, vilken kan leda till att du isolerar dig från andra människor.

3. Tankar och känslor

Känslor av likgiltighet och nedstämdhet präglar din vardag och du har svårt att engagera dig. Tankar om att världen är farlig och att du inte klarar av saker är vanligt förekommande och du kan även få minnesförlust, ofta precis innan, under eller efter händelsen.

4. Överspändhet

Du har svårt att koncentrera dig och att lära dig nya saker. Du får utbrott av ilska och är lättirriterad, eller har svårt att sova. Du känner dig mycket rädd, spänd och lättskrämd.

Symptom vid komplex PTSD

Vid så kallad komplex PTSD kan man ha ytterligare symptom, som problem med att hantera känslor, känna sig värdelös eller få självmordstankar. Ofta upplever man det svårt att känna närhet till andra personer och med relationer. Komplex PTSD är vanligare vid extremt hotfulla händelser, som pågått under en lång tid eller flera gånger, som tortyr eller sexuella övergrepp under barndomen.

Utredning

För att få diagnosen PTSD ska du ha upplevt symptom under mer än en månads tid efter händelsen. Du får berätta om den traumatiska händelsen för en läkare eller psykolog, som också kartlägger dina symptom.  En noggrann bedömning av ditt fysiska och psykiska mående genomförs, ibland med hjälp av intervjuer och formulär. Utredningen syftar också till att utesluta andra orsaker, som depression eller ångest, som ofta liknar PTSD.

Behandling

De flesta som är med om traumatiska händelser behöver inte behandlas, utan mår bra igen efter att en tid passerat. Om du upplever att dina svårigheter inte minskar över tid utan håller i sig eller blir värre, kan det vara tecken på att du lider av PTSD. Då kan du behöva behandling och bör söka vård för att få en professionell bedömning.

Psykoterapi

En särskild form av KBT, traumafokuserad kognitiv beteendeterapi (TF-KBT), brukar fungera bra vid PTSD. Terapin fokuserar på att bearbeta traumaminnen genom att patienten får närma sig situationer och platser som påminner om händelsen i sin egen takt.

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) är en annan etablerad behandlingsmetod som hjälper vid PTSD. I denna terapiform får patienten i uppgift att tänka på händelsen samtidigt som en serier rörelse med ögonen genomförs. Detta har visat sig hjälpa hjärnan att bearbeta traumat och minska symptomen för PTSD.

Läkemedel

I vissa fall kan läkemedel användas för att lindra PTSD. Vanligen används selektiva serotoninåterupptagshämmare (SSRI) med verksamma ämnen som sertralin, paroxetin, fluoxetin eller venlafaxin. Antidepressiva eller ångestdämpande medicin kan också ges, som påverkar signalsubstanser i hjärnan som serotonin, noradrenalin och dopamin.

Komplex PTSD – behandling

Forskningen kring behandling av komplex PTSD är begränsad, men studier visar att samma behandlingsmetoder som används för vanlig PTSD även är effektiva för detta tillstånd.

Obehandlad PTSD

Det kan vara skadligt att gå med obehandlad PTSD under en längre tid. Symptomen kan förvärras och risken för depression, ångest, missbruk och social isolering ökar, liksom risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Detta kan du göra själv

Det är viktigt att söka professionell hjälp vid långvarig PTSD, men det finns också strategier du kan använda själv.

  • Öka din trygghet: I ett akut skede är det viktigt att du får vara på en plats och med människor som du känner dig trygg med, för att kunna börja återhämta dig. 
  • Försök leva som vanligt: Det är viktigt att du fortsätter leva ditt liv så vanligt som det går, och att du inte börjar undvika för många situationer, samtalsämnen eller annat som påminner om händelsen. Undvikanden brukar leda till mer isolation, traumasymptom och ångest över tid.

Nationella riktlinjer

Det finns nationella riktlinjer för PTSD, vilket innebär att du som drabbas snabbt ska få tillgång till vård. På Aleris gör vi en noggrann utredning för att kunna ge dig en individanpassad behandling, som i sin tur är en förutsättning för att du ska få bästa möjliga vård.