Aleris Psykiatri och Psykologi 

Social ångest

Social ångest innebär att du känner dig mycket obekväm i sociala situationer, som grundar sig i rädslan för att bli granskad, förlöjligad eller förlora kontrollen. Social fobi går att behandla och övervinna, ofta genom en kombination av terapi och läkemedel.

Vad är social fobi?

Social fobi kännetecknas av en intensiv rädsla eller obehag i situationer där man riskerar att bli bedömd eller granskad av andra. Det kan handla om allt från att prata inför en grupp människor till att äta i andras närvaro. Man är ofta medveten om att rädslan är överdriven eller ologisk, men har svårt att kontrollera den. Social ångest kan leda till att man undviker sociala situationer, vilket i sin tur kan påverka både arbetsliv, relationer och självförtroende.

Symtom

Vanliga tecken på social ångest är rädsla och ångest, som i sig leder till fysiska symptom som hjärtklappning och muntorrhet. Det är vanligt att personer som lider av social fobi isolerar sig för att undvika situationer som utlöser symtom.

  • Hjärtklappning
  • Muntorrhet
  • Rodnar lätt och blir varm eller kallsvettig
  • Känns som en klump i magen eller halsen
  • Du känner dig svag i musklerna eller darrig
  • Du känner dig yr eller svimfärdig

Orsak

Både genetiska, miljömässiga och psykologiska faktorer kan bidra till utvecklingen av social ångest. Det är dock inte helt klarlagt i vilken utsträckning nedan faktorer bidrar till att öka risken för att utveckla tillståndet.

Ålder och kön

Majoriteten av patienterna utvecklar social ångest redan i tonåren, även om många inte söker hjälp förrän senare i livet. Det är fler kvinnor som drabbas än män.

Andra sjukdomar

Ofta har de som söker hjälp för social fobi andra ångestrelaterade sjukdomar, som depression eller generaliserat ångestsyndrom.

Personlighet och hemmiljö

Barn som är blyga och dämpade har en ökad risk för att utveckla tillståndet. Föräldrar som är både överbeskyddande och kritiska kan ha viss påverkan, men det är oklart huruvida de orsakar själva fobin.

Tidiga negativa erfarenheter

Det är något vanligare att personer med social fobi har upplevt negativa sociala händelser under sin uppväxt, till exempel blivit utskrattad eller förödmjukad inför andra.

Detta kan du göra själv

Det finns strategier som kan hjälpa dig att minska obehaget vid social ångest, både på kort och lång sikt.

Läs på

Lär dig mer om din ångest och hur den uppstår för att lättare kunna hantera den. Leta information, stöd och tips från personer med liknande erfarenheter. 

Träna på att hantera din ångest

Gör de saker du vill göra och behöver göra – även om det känns svårt. Ångest är obehagligt, men det är inte farligt, och genom att öva på att hantera den kan den minska.

Utmana ditt beteende

Många har så kallade säkerhetsbeteenden som hjälper en att känna sig säkrare i stunden, till exempel att undvika ögonkontakt eller förbereda vad man ska säga i ett vanligt samtal. Försök att sluta med sådana beteenden, då de inte hjälper dig på sikt. Börja med att utsätta dig för mindre skrämmande situationer och bete dig som du gör i en trygg situation. Arbeta dig gradvis upp till mer utmanande sammanhang.

Hälsosamma vanor

Regelbunden motion kan minska ångestnivåer och förbättra den psykiska hälsan, precis som att avslappningsövningar kan hjälpa dig som har svårt att sova. Se till att äta hälsosamt och på regelbundna tider.

Sök stöd hos andra

Dela dina tankar och känslor med någon du litar på. Att prata om din sociala ångest kan göra att den känns mindre skrämmande.

Utredning

Vid en utredning får du beskriva dina upplevelser och hur ångesten påverkar ditt liv. Läkaren eller terapeuten kan använda frågeformulär och samtal för att bedöma symtomens svårighetsgrad och deras påverkan på din vardag. I vissa fall kan även en hälsokontroll genomföras för att utesluta medicinska orsaker till symtomen.

Behandling social fobi

Social ångest kan framgångsrikt behandlas med hjälp av terapi och/eller läkemedelsbehandling. Målet är att minska symtomen, stärka självkänslan och förbättra livskvaliteten.

Kognitiv beteendeterapi (KBT)

Under terapin arbetar du tillsammans med en terapeut för att identifiera och förändra negativa tankemönster och beteenden. En viktig del av behandlingen är exponeringsträning, där du stegvis får utsätta dig för de situationer du undviker, i en trygg och kontrollerad miljö. KBT ger dig verktyg för att hantera rädslan och bygga upp självförtroendet i sociala sammanhang.

Läkemedelsbehandling

I vissa fall kan läkemedel användas som en kortsiktig lösning för patienter med social fobi. Selektiva serotoninåterupptagshämmare (SSRI) är vanligt förekommande och kan minska ångestnivåerna. Läkemedelsbehandling ska dock alltid följas upp av en läkare och används oftast tillsammans med psykoterapi för bästa resultat.