Aleris Psykiatri och Psykologi
Sömnsvårigheter
Alla kan ha svårt att sova ibland, men om du sover dåligt under en längre period och vardagen påverkas kan du behöva söka vård. Det finns olika behandlingar för sömnproblem som fungerar bra och många råd kring vad du kan göra själv för att sova bättre.
Vad innebär sömnproblem?
Problem med sömnen innebär svårigheter att få en god natts sömn. Det kan handla om att ha svårt att somna eller att du vaknar flera gånger per natt. För vissa är problemen kortvariga och stressrelaterade, medan andra kan lida av kroniska sömnproblem som kräver utredning och behandling.
Kan inte somna
Att det tar lång tid att somna, trots trötthet, är ett vanligt sömnproblem. Att ligga vaken länge i sängen kan dessutom skapa en ond cirkel av frustration och ytterligare sömnsvårigheter.
Vaknar på natten
Många upplever problem med att vakna mitt i natten och sedan ha svårt att somna om. Upprepade nattliga uppvaknanden påverkar sömnens kvalitet och leder ofta till trötthet på dagen.
Mår sämre under dagen
Dålig sömn visar sig ofta dagen efter i form av trötthet, bristande koncentration, irritabilitet och försämrad prestation. Långvariga problem kan dessutom påverka den psykiska hälsan, med ökad risk för depression och ångest.
Symptom vid sömnbrist
Både kort- och långvarig sömnbrist kan påverka kroppen och sinnet negativt. Många upplever trötthet, huvudvärk och svårt att minnas eller fokusera. Långvariga sömnproblem kan öka risken för diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och övervikt. Vanliga tecken på sömnbrist inkluderar:
- Trötthet och låg energi
- Koncentrationssvårigheter
- Humörsvängningar
- Försämrat immunförsvar
- Ökad aptit eller förändrade matvanor
- Huvudvärk och muskelvärk
- Ökad känslighet för stress
Vanliga orsaker till sömnsvårigheter
Nedan följer några av de vanligaste orsakerna till sömnproblem, som ofta uppträder i kombinationer.
Störande ljud
Miljöfaktorer som buller eller plötsliga ljud kan störa och göra det svårt att somna eller fortsätta sova.
Ångest och oro
Stress, oro och ångest gör det svårt att komma till ro, då tankarna inte slutar snurra.
Mardrömmar
Frekventa mardrömmar kan leda till att man känner sig utmattad och orolig på dagen.
Andningssvårigheter
Problem med andningen, såsom nästäppa eller sömnapné, kan leda till att man vaknar flera gånger per natt och försämra sömnens kvalitet.
Täta toalettbesök
Att behöva gå upp flera gånger per natt för att gå på toaletten är en vanlig orsak till störd sömn, särskilt hos äldre.
Hormonella besvär
Hormonella förändringar, som vid graviditet, menstruation eller klimakteriet, kan påverka nattsömnen negativt.
Lättväckt
Vissa personer är mer känsliga för yttre stimuli och vaknar lätt av ljud, ljus eller rörelser.
Koffein, nikotin och alkohol
Stimulerande ämnen som koffein och nikotin kan göra det svårt att somna, medan alkohol kan störa den djupa sömnen.
Svårt att sova på grund av sjukdom
Sömnapné och snarkning
Sömnapné och kraftig snarkning är vanligt förekommande sömnproblem som ofta leder till upprepade uppvaknanden och syrebrist, vilket påverkar både sömnen och hälsan.
Fysiska besvär
Smärta eller obehag från tillstånd som artrit, ryggproblem eller kroniska åkommor som Parkinsons sjukdom kan göra det svårt att hitta en bekväm sovställning och leda till dålig sömn.
Psykiska besvär
Depression, ångest, utmattningssyndrom och andra psykiska tillstånd kan skapa en ond cirkel där sömnbristen till och med kan förvärra de psykiska symptomen.
Råd för dig som har svårt att somna
Att förbättra sömnen handlar ofta om att skapa en hälsosam rutin och en miljö som främjar god sömn.
En hälsosam kvällsrutin
En lugn kvällsrutin hjälper kroppen att varva ner inför natten. Prova att stänga av skärmar minst en timme innan läggdags och istället läsa en bok, lyssna på avslappnande musik eller meditera. Rutinen signalerar för kroppen att det är dags att sova.
Tyst, svalt och mörkt
Ofta sover man som bäst när det är tyst, mörkt och svalt. Använd mörkläggningsgardiner för att minska ljusinsläpp, öronproppar för att dämpa ljud, och justera temperaturen så att rummet är svalt, ca 14–18 grader.
Undvik koffein, nikotin och alkohol
Undvik att dricka kaffe, te, läsk eller energidryck ungefär 6 timmar innan du ska sova. Försök att minska intaget av nikotin och undvik alkohol, då det försämrar din djupsömn och gör att du vaknar trött.
Lägg bort mobilen eller klockan
Blått ljus från skärmar påverkar kroppens produktion av melatonin, hormonet som hjälper dig att somna. Lägg undan telefonen innan läggdags och undvik att kolla klockan om du vaknar på natten – det kan skapa stress.
Jobba inte i sängen
Håll sängen fri från arbete eller andra aktiviteter som kräver att du är vaken. På så sätt hjälper du hjärnan att koppla av och förstå att det är dags att sova när du lägger dig i sängen.
Gå och lägg dig i rätt tid
Försök att hålla regelbundna sovtider, även på helger. En stabil dygnsrytm hjälper kroppen att förutse när det är dags att bli trött.
Lämna sängen om du inte kan somna
Om du ligger vaken i mer än 20 minuter, gå upp och gör något avslappnande som att läsa eller lyssna på musik tills du känner dig trött igen.
Undvik att sova på dagen
Långa tupplurar kan påverka din sömn på natten. Begränsa eventuella tupplurar under dagen till högst 20 minuter, annars riskeras din nattsömn att påverkas.
Håll fast vid dina rutiner
Dygnsrytmen och rutiner kan lätt rubbas på helgen och under ledighet. Genom att hålla dina rutiner, det vill säga gå upp och till sängs ungefär samma tid varje dag, kan du skapa en hållbar sömn.
Nattarbete och jetlag
Försök anpassa dina rutiner gradvis vid förändringar i ditt tidsschema, till exempel vid skift- och nattarbete eller resor. Skapa mörka och tysta förhållanden i sovrummet även under dagtid.
Undersökning och utredning
Om sömnproblemen kvarstår trots livsstilsförändringar kan en medicinsk utredning vara nödvändig. En grundlig undersökning hjälper till att identifiera eventuella bakomliggande orsaker och utforma en lämplig behandlingsplan.
Provtagning
Vid misstanke om underliggande orsaker till sömnproblem, som hormonella rubbningar eller sjukdomar, kan blodprover och andra tester utföras.
Sömnlaboratorium
Vid allvarliga problem med sömnen kan en utredning på sömnlaboratorium ge en detaljerad bild av hur sömnen ser ut. Genom att mäta hjärnaktivitet, andning, hjärtfrekvens och syrenivåer under natten kan läkare identifiera problem som sömnapné eller andra sömnstörningar.
Behandling
Beroende på vad som orsakar dina sömnsvårigheter kan behandlingen innebära terapi, läkemedel eller en kombination av båda.
KBT
Kognitiv beteendeterapi (KBT) är en evidensbaserad behandling som hjälper dig att förändra tankar och beteenden som stör sömnen och etablera rutiner som främjar bättre sömn. KBT är en långsiktig lösning som har visat sig vara effektiv även vid kroniska sömnproblem.
Läkemedel
I vissa fall kan läkemedel användas som en kortvarig, tillfällig lösning för att bryta en period av svåra sömnproblem. Dessa bör dock endast användas under medicinsk övervakning och i kombination med andra behandlingsmetoder, såsom KBT eller livsstilsförändringar. Målet är alltid att främja naturlig sömn utan beroende av läkemedel.