Aleris Psykiatri och Psykologi
Stress
Stress kan påverka dig på många sätt, både psykiskt och fysiskt. När du är stressad kan du få mer energi, som när du har bråttom eller är utsatt för press. Långvarig stress utan återhämtning kan dock leda till symptom som utmattningssyndrom och högt blodtryck.
Vad är stress?
Stress är kroppens sätt att förbereda sig på ökade utmaningar och krav, som kan ge extra energi under korta perioder. Reaktionen aktiverar det sympatiska nervsystemet och förbereder kroppen för att agera i pressade situationer. Stress kan upplevas som positiv, då den på kort sikt hjälper oss att fokusera och prestera bättre, medan långvarig stress kan ha en negativ effekt på ditt välmående och vara skadlig för hälsan.
Vad händer i kroppen?
När du är stressad reagerar kroppen genom att frigöra stresshormoner som adrenalin och kortisol, i syfte att förbereda oss på att "fly eller slåss". Hormonerna ökar hjärtfrekvensen, höjer blodtrycket och gör att kroppen omdirigerar energi till musklerna. Mentalt blir du mer alert, och fokuserar intensivt på det som upplevs som viktigast för att lösa situationen här och nu. Du bryr dig mindre om det som verkar oviktigt.
Balans och återhämtning
Stress i sig är inte farligt, utan är i grunden en livsviktig mekanism som gör att vi kan agera snabbt i pressade situationer. Det viktiga är att stress bör gå i vågor, och att man får paus och återhämtning mellan stressiga perioder. Upplever man ihållande stress utan återhämtning eller paus, kan det leda till negativa följder såsom utmattningssyndrom eller högt blodtryck.
Symptom och tecken
Tecken på stress varierar från person till person och kan visa sig på många olika sätt, både fysiskt och psykiskt. Till de vanligaste symptomen hör huvudvärk, hjärtklappning och svårigheter att slappna av, sova eller fokusera. Vissa kan reagera på stress med ilska, frustration eller genom att isolera sig och undvika ansvar.
Fysiska symptom vid stress
- Huvudvärk
- Spända muskler
- Hjärtklappning
- Magbesvär
- Trötthet
- Sömnsvårigheter
- Förändrad aptit
- Ökat intag av alkohol, rökning eller koffein
Psykiska symptom vid stress
- Svårt att slappna av
- Koncentrationssvårigheter
- Dåligt minne
- Oro
- Blir lätt irriterad och otålig
- Känslor av överväldigande
- Nedstämdhet
- Saknar energi och motivation
Det finns många olika orsaker
Ibland kan det vara svårt att veta varför man känner sig stressad. Höga krav från dig själv eller andra, till exempel på jobbet, är en vanlig orsak, liksom att man upplever att tiden inte räcker till. Även plötsliga förändringar i vardagen som förlust, arbetslöshet eller andra krisen kan utlösa ett stresspåslag. Tidigare erfarenheter, personlighet och hur man hanterar olika situationer påverkar hur man upplever och hanterar stress.
- Du har för höga krav på dig själv
- Andra har för höga krav på dig
- Tiden räcker inte till
- Oro för sådant som man inte har kontroll över
- Tuff situation på jobbet, i skolan eller hemma
- Ofrivillig rastlöshet
- Svåra upplevelser som sorg, kris, sjukdom, våld eller mobbning
Komplikationer och följdsjukdomar
Långvarig stress som inte hanteras kan bli skadlig och har kopplats till allvarliga hälsoproblem som utmattningssyndrom, depression, ångest, högt blodtryck och hjärtsjukdomar. Om du har andra hälsotillstånd, som diabetes eller autoimmuna sjukdomar, kan de förvärras av stress. När du är stressad påverkas ofta sömnen negativt, vilket ytterligare förvärrar hälsotillståndet och kan skapa en ond cirkel.
Behandling
Det finns olika typer av stöd och hjälp att få. Behandlingen varierar beroende på orsaken till att du känner dig stressad och syftar till att bryta negativa mönster, bygga upp motståndskraft och främja återhämtning.
Återhämtning
Att ge kroppen och hjärnan tid att vila och återfå balans är en grundläggande förutsättning för att minska stress. Genom att prioritera tid för avkoppling, regelbunden motion och tillräcklig sömn ger du din kropp bra förutsättningar att återhämta sig från stress. Avslappningsövningar och djupandning kan också hjälpa.
Stresshantering
Med hjälp av metoder som meditation, mindfulness och att prioritera sina uppgifter kan det bli lättare att hantera stressen när den väl sätter in. Genom att sätta realistiska mål på jobbet, skapa gränser mellan arbete och fritid och söka stöd från familj kan du som känner dig stressad få utrymme att hantera situationen. Om din stress är arbetsrelaterad bör du prata med din närmsta chef. Hen har ansvar för att du ska ha en bra och hållbar fysisk och psykisk arbetsmiljö.
Psykoterapi
I de fall stressen upplevs som överväldigande kan professionell hjälp behövas i form av psykoterapi. Kognitiv beteendeterapi (KBT) kan hjälpa dig att identifiera och förändra negativa tankemönster som bidrar till stresspåslag. Det kan också bidra till att sätta strategier för att hantera ångest och förbättra förmågan att möta livets utmaningar och plötsliga förändringar.
Förebygg stress
Att ha en livsstil som främjar balans och välmående är det bästa man kan göra för att förebygga och förhindra stress. Genom att göra små, medvetna förändringar i vardagen kan du minska risken för att bli stressad på ett negativt sätt.
Sömn
Under sömnen bearbetar hjärnan dagens intryck och kroppen får tid att återhämta sig. Försök att hålla regelbundna sovtider – försök framförallt att gå upp vid samma tid – och skapa en lugn kvällsrutin för att säkerställa tillräcklig lång och kvalitativ sömn. Undvik koffein och skärmtid sent på kvällen.
Ha rimliga krav
Lär dig att sätta gränser genom att säga nej till uppgifter eller aktiviteter som riskerar att du blir stressad eller överbelastad. Prioritera det som är viktigast och sätt rimliga krav i både jobb och privatliv, var snäll mot dig själv och acceptera att du inte alltid kan prestera på topp.
Vanliga frågor
Är stress farligt?
Stress i sig är inte farligt, men den som är stressad under lång tid kan drabbas av utmattningssyndrom, högt blodtryck och andra allvarliga sjukdomar. Kortvarig stress kan till och med vara gynnsam, eftersom den hjälper oss att prestera och hantera utmaningar.
Varför blir man stressad?
Stress uppstår när vi känner att vi inte har tillräckliga resurser, som tid, energi eller förmåga, för att möta kraven som ställs på oss, antingen på arbetet eller i privatlivet. Det är kroppens sätt att reagera på omständigheterna och göra sig redo för att hantera en pressad situation.