Vid navelbråck bildas en bråcksäck under huden och man får en rund utbuktning på magen som kan vara mellan 0,5-2 centimeter stor. Om man lägger sig på rygg eller trycker på utbuktningen försvinner den oftast. Om den inte gör det beror det troligtvis på att bråcket innehåller fett som sitter mellan bukhinnan och huden.
Navelbråck är i de flesta fall medfödda och förekommer oftast hos barn. Bråck utan symtom behöver vanligen inte opereras.
Kontakta din vårdcentral om du misstänker ett navelbråck
Läkaren på vårdcentralen gör en första bedömning. Om det finns behov av vidare åtgärd kommer du att få en remiss till en allmänkirurg.
Hos kirurgen görs en noggrann bedömning av det misstänkta bråcket. Bråckets läge och storleken på bråcköppningen uppskattas. Om du har symtom på bråck utan att det går att se eller känna ett bråck från utsidan, kan det behövas fler undersökningar, till exempel på en röntgenavdelning.
Om läkaren konstaterar att du har bråck och du har besvär av bråcket kan det bli aktuellt med operation. Små navelbråck kan ofta sys ihop. En tillfällig behandlingsmetod kan vara bråckband.
Vid operationen återförs bukinnehållet och bukhinnan till sin normala plats. Bukväggen förstärks med kroppens egna vävnader, bråckplastik eller med konstgjort nätmaterial. Operationen utförs antingen med titthålsoperation eller genom ett snitt i bukväggen eller ljumsken.
Du får gå hem samma dag som operationen sker. Det kan göra lite ont i såret till att börja med. Vävnaden under såret känns ofta lite hård under flera veckor efter operationen. Det är naturligt och en del av läkningsprocessen.
Ibland kan det uppstå en infektion i operationssåret. Symptomen på detta är ökande värk från operationssåret, rodnad, svullnad och feber. Kontakta då den mottagning som opererade dig så att du får snabb hjälp.