Knölar i huden

Knölar i huden består oftast av fettvävnad eller talg. Du kan få dem var som helst på kroppen. De flesta knölar är små och ger inga besvär men ibland kan de bli större och göra ont eller kännas obehagliga.

Fettknölar (lipom)

Fettknölar består av inkapslad fettvävnad. De kan uppkomma var som helst på kroppen. De flesta fettknölar är små och ger inga besvär men ibland kan de bli större och göra ont eller kännas obehagliga. Fettknölar på ryggen, nacken och skuldrorna är ofta lite fastare medan knölar på armarna och benen vanligtvis är mjuka.

Fettknölar kan uppstå i underhudsfettet men även i djupare liggande fettväv i kroppen. Ytliga fettknölar kan tas bort i lokalbedövning om de ger besvär.

Större eller djupare knölar kräver ibland utredning med ultraljud eller magnetkamera, och går inte alltid att enkelt ta bort i lokalbedövning.

Vid operation av små fettknölar bedövas huden ovanpå knölen och man gör ett snitt. Därefter lossas knölen som sedan ofta kan tryckas ut genom hålet i huden. Huden sys sedan igen. Det går oftast bra att gå tillbaka till arbetet direkt efter ingreppet.

Talgkörtlar (aterom)

Talgkörtlar finns överallt på huden. Det är körtlar som producerar talg för att smörja huden och hålla den mjuk och smidig. Talgen trycks ut på huden genom en utförsgång. Om utförsgången täpps till växer körteln i takt med att talg bildas och det blir som en liten hård kula precis under huden. Ofta sitter den i hårbotten och kommer då i vägen när man ska kamma sig. Om cystan är till besvär kan låta ta bort den men det är ofarligt att ha den kvar. I sällsynta fall kan bakterier få fäste i den uppspända körteln och en böld bildas. Då kan man behöva hjälp akut med att få den uppskuren för att tömma ut varet.

Operationen görs i lokalbedövning (när körteln är i ett lugnt skede och inte är infekterad). Man lägger ett snitt över körteln och lossar den från omgivande vävnad. Det är viktigt att få bort hela ”kapseln”, annars kan körteln komma tillbaka på samma ställe. Huden sys sedan igen och det går oftast bra att gå tillbaka till arbetet direkt efter ingreppet

Andra knölar

Ibland kan man inte enkelt avgöra om en knöl utgörs av någon av de vanliga, ovan beskrivna, typerna. Då kan man ibland behöva utreda med ultraljud eller magnetkamera, och ibland också via punktion ta ett vävnadprov för att säkerställa diagnos.