Tillsammans med vår dietist går du igenom den lågkaloridiet du behöver hålla veckorna innan överviktsoperationen för att minska risken för komplikationer. För att vara så förberedd som möjligt diskuterar ni även hur du ska lägga upp kosten efter operationen – och i ditt nya liv. I samband med utskrivningen får du sedan ytterligare kostråd. För att snabbt kunna få hjälp direkt om du behöver det får du dessutom mobilnumret till din dietist, så att du kan nå denne när som helst.
Tänk på att:
För att skapa så goda förutsättningar för operationen som möjligt är det viktigt att minska fettlagret kring levern. Därför rekommenderar vi att du veckorna innan operation följer en lågkaloridiet.
Här nedan följer kostråd vecka för vecka, kom ihåg att dietisten också hela tiden finns tillgänglig, redo att stötta dig och ge bästa förutsättningarna för att du ska lyckas med dina nya vanor.
Under dina två första veckor efter operationen ska du enbart äta flytande kost med helt slät konsistens och utan bitar (inte större än risgryn). Den behöver inte vara tunnflytande men inte heller ha purékonsistens. Den ska rinna i en jämn ström när du häller. Ett tips är att använda en mixer för att göra släta soppor och smoothies. Komplettera också med rekommenderat proteinpulver.
När du har avslutat den flytande kosten övergår du till att äta mjuk och mosad mat. Konsistensen ska vara slät och utan bitar, men fastare i konsistensen än när du åt flytande. Helt kött kan du mixa tillsammans med lite vätska (mjölk, vatten, buljong) till slät konsistens. Mjuk och redan konsistensanpassad mat fungerar bra, men se till att mosa noggrant med gaffeln. Fortsätt komplettera med rekommenderat proteinpulver.